Аћимовић: Делта сој агресивнији, млађи оболијевају

Г.С.
Аћимовић: Делта сој агресивнији, млађи оболијевају

БАЊАЛУКА - Поново се пуне ковид болнице у Српској, а на ковид одјељењима све је више младих.

Бројка од 50 новообољелих у посљедња 24 часа четвртина је од броја тестираних. Пријављено је шест смртних случајева. Епидемиолошка ситуација била је и тема емисије Актуелно. Гости емисије упозорили су да је Република Српска у четвртом таласу епидемије вируса корона и да је делта сој најагресивнији од свих варијанти вируса до сада.

Број заражених расте. Расте и број хоспитализованих и преминулих. Врхунац четвртог таласа, процјењује епидемиолог Јела Аћимовић, може се очекивати тек у наредних два мјесеца.

“Делта сој је агресивнији, брже се шири, млађи оболијевају, брже се развијају симптоми”, нагласила је Јела Аћимовић, епидемиолог Института за јавно здравство Републике Српске.

То што је делта сој изолован и у Републици Српској, за вирусолога Вишњу Мрђен није изненађење. Разлог - доминација овог соја вируса у већини земаља у свијету.

“Од првобитне варијанте, делта има чак осам мутација, осам је измјена, само једна доводи до већег броја трансмисија, односно преноса вируса. Остале се односе на имуни одговор и на антитијела”, рекла је Вишња Мрђен, вирусолог Завода за клиничку микробиологију УКЦ Републике Српске.

По броју новообољелих, и у четвртом таласу, предњачи Бањалука. Због тога је Дом здравља, према ријечима помоћник директора Ведране Антонић Комљеновић, поново у процесу просторне и кадровске реорганизације.

“У првој седмици августа имали смо 150 прегледа у АРИ амбулантама. Сада имамо 150 до 200 пацијената у току дана”, поручила је Ведрана Антонић Ковљеновић, помоћник директора за медицинске послове Дома здравља Бањалука.

У Дому здравља Требиње, нема реорганизације. Раде три ари амбуланте а у прошлој седмици, каже замјеник директора Дома здравља Радован Тодоровић, број заражених мањи је него седмицу раније.

“За сада добро покривамо потребе свих наших пацијената. У складу са препорукама штабова и са епидемиолошком ситуацијом, буде ли потребно ми ћемо се реорганизовати”, нагласио је Радован Тодоровић, замјеник директора Дома здравља Требиње.

У Болници у Бијељину, према ријечима инфектолога Александре Радојичић, осам пацијената је на респиратору, а осамнаест их је на кисеоничкој подршци.

“Имамо пацијената који су дошли из иностранства, ако је делта сој, исцрпљени су, блиједи, кашљу и имају грипозне симптоме”, поручила је Александра Радојичић, инфектолог Болнице “Свети врачеви” Бијељина.

И из емисије Актуелно, љекари позивају на опрез и обавезно поштовање епидемиолошких мјера. Апел на грађане и да се вакцинишу, јер је међу новообољелим мање вакцинисаних него невакцинисаних, преноси РТРС

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана