Жене стуб пољопривреде

Милијана Латиновић
Жене стуб пољопривреде

Бањалука - Од 28.914 регистрованих пољопривредних газдинстава у Српској, носиоци 4.018 њих су жене, а многе припаднице њежнијег пола управљају задругама и удружењима и доприносе развоју пољопривреде.

Ово су резултати програма "Подршка развоју женског предузетништва у оквиру агробизниса", који је реализовало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Програм је реализован у периоду од 2011. до 2015. године, а обухватио је низ мјера за постизање равноправности полова у области пољопривреде.

- Реализацијом овог програма повећана је укљученост жена у удружења и задруге. Повећана је информисаност жена у руралним подручјима о могућностима коришћења подстицаја, а основане су и три женске задруге - истакли су у Министарству пољопривреде.

Захваљујући овом програму Удружење жена "Херцеговка" из Невесиња покренуло је плантажни узгој љекобиља.

- Више од 60 чланица нашег удружења прошло је едукацију за бербу и сушење љекобиља, а Министарство нас је подржало приликом оснивања канцеларије и покретања производње - казала је предсједник Удружења Александра Кравић.

Истакла је да су на пољима у Невесињу засадиле шест дунума лаванде, а за три године очекују прву већу бербу.

- Планирамо на прољеће да засадимо матичњак и менту на четири хектара - додаје Кравићева.

Узгој љекобиља није једина активност Удружења "Херцеговка". Вриједне руке ових Невесињки израђују ручне радове плетењем и хеклањем, а неке се баве и техником декупажа. Своје производе излажу на сајмовима.

Жене окупљене у Удружењу жена "Превија" из Рибника већ три године баве се производњом домаћих ликера, џемова, али и ручним радом. Кажу да се до тржишта долази тешко, а своје производе углавном распродају на сајмовима.

- Захваљујући програму Министарства пољопривреде прошле смо обуку за хортикултуру, а неке од чланица почеле су да се баве узгојем цвијећа - казала је потпредсједник удружења Анђа Ћулум.

FIGAP програм

Циљ програма Финансијски механизам за имплементацију Џендер акционог плана БиХ (FIGAP) је да обезбиједи будућу одрживу имплементацију Џендер акционог плана БиХ, што подразумијева да је концепт равноправности полова прихваћен у свим секторима друштва и на свим нивоима власти.

Резултати програма

Формирано 69 удружења жена

Већи број жена носилаца пољопривредних газдинстава

Више жена у органима управљања задруга и удружења

Организоване три женске задруге

Жене обучене за писање пројеката

Више самозапослених жена

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана