Вријеме доноси здравствене тегобе Фочацима

Радмила Ђевић
Вријеме доноси здравствене тегобе Фочацима

Фоча - Умор, промјене расположења, главобоља, несаница, реуматске тегобе и болови у мишићима најчешћи су симптоми на које се ових дана жале Фочаци, а љекари истичу да на њихов настанак велики утицај имају нагле промјене времена.

Љекари кажу да се становништво углавом само носи са овим тегобама, али да ипак биљеже више хитних интервенција.

- Нарочито астматичари лоше реагују на ова колебања времена. Имали смо више интервенција него што је уобичајено за ово доба године. Осим астматичара, угрожени су и срчани болесници - рекао је начелник Службе хитне помоћи Игор Капетанов.

Ред кише, ред сунца, једног дана пет, другог већ 15 степени Целзијуса, све то узима данак када је у питању здравље становништва. На брзе и учестале промјене времена нису отпорни ни здрави грађани. Љекари упозоравају да су и млади и стари суочени са различитим тегобама.

- Углавном се ради о отежаном дисању, промјени расположења и замарању, а како се ближи прољеће, за ово доба године је карактеристичан и прољећни умор - додао је Капетанов.

И док љекари савјетују пацијентима да редовно узимају терапију и да буду физички активни, Фочаци се различито носе са промјенама времена.

- Ја сам астматичар, па се осјећам врло лоше ових дана. Гуши ме, а колико видим, сви се жале на прехладу и грип. Тешко је ово поднијети - каже Боривоје Ковачевић.

Његов суграђанин Радоје Кунарац одлучио је да сам пронађе рјешење за тегобе.

- Сам сам себи доктор. Имам своје методе, а чак сам убијеђен да посједујем биоенергију. Превентива је за мене најбитнија. Прилагодим се, па овакве промјене лакше премостим - прича Кунарац.

Док једни вјерују у биоенергију, млади се окрећу девизи "У здравом тијелу здрав дух". На улици смо затекли студента Алексу Вуковића из Подгорице који вожњом бицикла чува здравље и одржава кондицију.

- Ово вријеме ми не смета, прибјегавам физичким активностима и сматрам да за то увијек треба наћи времена - каже Вуковић.

У апотекама кажу да грађани најчешће траже препарате за јачање имунолошког система и санирање прехладе.

- Због наглих промјена времена запажамо повећан број пацијената који се жале на симптоме прехладе, грипа, главобоље, али и алергијских реакција - рекла је магистар фармације у апотеци "Бети" Јелена Попржен.

Савјети љекара

- Боравак у природи

- Уредан сан

- Повећати унос воћа, поврћа и течности

- Редовно узимати прописане лијекове

- Избјегавати стресне ситуације

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана