Власеница: Хитна помоћ не иде у села

Милијана Латиновић
Власеница: Хитна помоћ не иде у села

Власеница - Правдајући се да их нико није звао у ноћи када се у аутомобилу на путу ка Дому здравља породила Драгица Мишић, директор ове здравствене установе Гордана Бајић рекла је да све и да су примили позив, екипа Хитне помоћи не може ићи до села удаљеног око 15 километара.

То је разлог што су здравствена заштита Мишићевој и њеној беби, као и пресијецање пупчаника, пружени тек по доласку у Дом здравља Власеница.

На срећу, у немилој ситуацији се нашао комшија Мирослав Николић, који је с пријатељем отишао у село по Мишићеву и њеног супруга чим је примио позив, па се захваљујући њему све се добро завршило.

Међутим, и супруг породиље, као и комшија који их је возио, истичу да су више пута позивали Службу хитне помоћи, али им нико на позиве није одговарао. С друге стране, у власеничком Дому здравља тврде да позива није ни било.

- Главна сестра је провјерила пропуштене позиве у мобилном телефону и не постоји никакав траг да су звали. Ипак, ја људима вјерујем да су звали, искрено да вам кажем, шта ће друго радити супруг жене која се порађа него звати. Вјероватно су звали на 124, откуд знам - рекла је Бајићева.

Додаје да не може Хитна у три сата ноћи ићи по пацијента у забачено село, удаљено 15 километара, већ да само возач и сестра могу кренути у сусрет пацијенту.

На питање шта да раде мјештани из околних села ако им затреба хитна медицинска помоћ и ако немају никога да их вози ни до пола пута, само су кратко одговорили.

- Рекла сам вам све што сам имала у вези са овим случајем - казала је Бајићева.

Међутим, поједини мјештани тврде да ово није први пут да Хитне помоћи нема онда кад је највише требају. У августу 2014. године посјетилац маркета "Зворничанка" у Власеници Петко Цвијетић доживио је мождани удар. Запослени у маркету тврдили су да су позивали Хитну помоћ, али им је наводно речено да нема горива ни возача. Они су испричали да је пацијент преминуо чекајући возило Хитне помоћи.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС истичу да општина или град оснивају домове здравља који поред услуга тимова породичне медицине пружају и услуге хитне медицинске помоћи.

- Домови здравља су дужни да на територији своје општине организују пружање хитне медицинске помоћи током 24 часа, као и услуге транспорта обољелих и повријеђених лица са првог на други ниво остваривања здравствене заштите - рекли су у Министарству.

Плате

Извори "Гласа Српске" истичу да ситуација у Дому здравља у Власеници није нимало сјајна, те да запосленима у овој установи касни шест плата. Директор ове здравствене установе др Гордана Бајић није хтјела да разговара о стању у Дому здравља.

- То вам не морам ништа рећи, то нема везе са догађајем за који сте питали - кратко је одговорила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана