Вјетар Тјентиштем носио мирис ајвара

Радмила Ђевић
Вјетар Тјентиштем носио мирис ајвара

Фоча - Ни киша, ни вјетар нису спријечили да јуче Долином хероја на Тјентишту замирише домаћи ајвар, који су по старој, провјереној рецептури спремали запослени у НП "Сутјеска" на другој "Ајваријади", манифестацији којом та јавна установа наставља лани покренуту кампању "Здрава храна - Сутјеска".

Варјаче, шерпе и тајне састојке укрстиле су куварице и раднице ресторана "Комлен" заједно са осталим колегама, вјешто спремајући омиљену зимницу. Квалитетна црвена и зелена паприка, патлиџан, уље и зачини састојци су од којих настаје врхунски домаћи ајвар. Конзерванс и вјештачки додаци нису потребни, али је кључно дуже кување на тихој ватри, откриле су куварице.

- Паприку и патлиџан обаримо, самељемо, а потом све стављамо у шерпу, уз зачине и састојке и кувамо на лаганој ватри око три сата или више. Када се кашика, приликом мијешања, одваја од шерпе то је знак да је ајвар готов - објашњава куварица Бојана Томовић. Зорица Бауцало док мијеша свој ајвар истиче да је битно имати квалитетну паприку, а хибриди не долазе у обзир.

- Добра паприка је пола ајвара, остало је умијеће кувара - прича Бауцало. Куварица Свјетлана Зечевић каже да је за спремање ајвара најважнија расположена домаћица.

- Осим тога, ајвар се мора добро укувати, да би послије могао да стоји. Он је и најбољи кад мало одстоји, тада сва пуноћа и сласт дођу до изражаја - прича Зечевићева.

Зоранка Рашевић, радница НП "Сутјеска", каже да је ајвар са Сутјеске квалитетан, јер га праве од домаће паприке, по рецептури која се преноси са кољена на кољено.

- Од једне шерпе састојака добије се од 12 до 15 килограма ајвара. Обично све то иде у пласман и врло брзо нам понестане - прича Рашевићева.

Купаца и дегустатора домаћег ајвара било је на претек.

 - У пролазу сам и одлучио сам да станем и пробам ајвар. Ја такође правим домаћи ајвар и мало је другачији, али овај је врхунског квалитета и укуса - одушевљено каже Београђанин Бранко Божиновић. Домаћу кухињу похвалила је и Драгана Живковић из Пала.

- Чини ми се да бољи ајвар нисам ни пробала. Сви остали производи су такође добри, види се да је то све од домаћих састојака и производа. Врло често свратимо овдје, кухиња је одлична - каже Живковићева.

Директор НП "Сутјеска" Дејан Павловић је истакао да је "Ајваријадом" настављена промоција здраве хране и традиционалних производа овог краја.

- Ове производе највише траже страни туристи, јер их немају у свом окружењу, али траже их и домаћи гости, јер знају да вриједе, како за дегустацију тако и за куповину - истакао је Павловић.

Зимница

Осим ајвара у НП "Сутјеска" вриједне руке спремају и осталу зимницу. Сокови од боровнице и бруснице, домаће салате, џемови, туршије и бројни традиционални производи само су дио богате понуде настале у оквиру лани покренуте кампање "Здрава храна - Сутјеска".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана