Вишеград: Мали мост никао уз велику ћуприју

Р. Т.
Вишеград: Мали мост никао уз велику ћуприју

Вишеград - Неимари турске фирме, који санирају чувени мост Мехмед-паше Соколовића, новим техничким рјешењем изненадили су Вишеграђане, јер су на лијевој обали Дрине изградили мини-ћуприју.

Нови мост од седре настао је на рампи на потоку Осојница, гдје су грађевинари у току санације ћуприје на Дрини, поред једног који је био у функцији, отворили још два муљем, земљом и шљунком затрпана окна. Овај дио великог старог моста има изглед мале ћуприје окренуте према Дрини. Мајстори за мостове из Турске су на почетку и на крају малог моста поставили стубове од седре, који означавају његов почетак и крај као што је то учињено и са старом ћупријом.

Старији Вишеграђани се сјећају да је сличан стуб, који је личио на крајпуташ, био на почетку моста Мехмед-паше Соколовића у углу садашње љетне баште хотела "Андрићев конак". Други, који је биљежио крај ћуприје, био је иза ушћа осојничког потока на мјесту данашњег семафора. Ови стубови су временом срушени и никад нису обнављани.

На старим фотографијама ћуприје из аустроугарског периода није видљиво да је мали мост на рампи ћуприје посебно обиљежен нити о томе постоји неки запис.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана