Вирусом заражено 350 коња

С. Дакић, М. Миљић
Вирусом заражено 350 коња

БAЊAЛУКA - Више од 350 коња у Републици Српској заражено је инфективном анемијом, а до краја овог мјесеца у југозападним дијеловима Српске санитарним клањем биће уништено 114 коња.

Директор Ветеринарске станице "Димитрић" Радован Димитрић рекао је да је на подручју општине Мркоњић Град већ завршено санитарно клање 44 грла.

- У Шипову ће бити уништено 23, а у Језеру један коњ. Код власника у Рибнику заклаће се 46 коња. Уништавање обољелих коња од инфективне анемије копитара обавља се како би се спријечило ширење заразе - рекао је Димитрић.

Општински ветеринарски инспектор у Мркоњић Граду Рада Ковачевић рекла је да се уништавање коња обољелих од инфективне анемије копитара обавља по програму Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

- Овај програм се обавља у цијелој Српској, а штету пољопривредницима надокнадиће ресорно министарство - казала је Ковачевићева.

Она је нагласила да је лани Министарство пољопривреде РС извршило узимање узорака крви коња, те да је извршена анализа да ли су обољели од инфективне анемије копитара.

- Свако грло добило је свој број и картон, на основу којег ветеринар има увид да ли је заражено од болести инфективне анемије копитара. Заражени коњи се уништавају због превенције да се ова заразна болест путем инсеката не пренесе на друге копитаре - рекла је Ковачевићева.

Она је нагласила да су лани грла еутаназирана, док ће ове године бити обављена санитарна клања животиња.

Главни републички ветеринарски инспектор Љиљана Гојић рекла је да је од новембра прошле године до маја прегледано 7.248 коња, од чега је у 356 случајева налаз био позитиван.

- Највећи број серопозитивних коња је забиљежен на подрују Мркоњић Града, Рибника, Дринића, Пала Бањалуке, Градишке, Челинца и Сокоца - рекла је Гојићева.

Додала је да чим се утврди присуство болести коњи се морају изоловати до спровођења одређених мјера.

Вирусно обољење

Главни републички ветеринарски инспектор Љиљана Гојић рекла је да је инфективна анемија коња вирусно обољење које се јавља спорадично.

- Инфективна анемија се не лијечи већ се коњи подвргавају обавезном серолошком испитивању ради провјере здравственог стања - казала је Гојићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана