Већи подстицаји и могућност извоза

Д. Ј.
Већи подстицаји и могућност извоза

Србац - Влада РС је опредијељена да повећа извоз пилећег меса због чега би и подстицаји за ове намјене догодине требало да буду већи, рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Стево Мирјанић.

Он је у петак обишао погон "Перутнине" Птуј у Повеличу код Српца гдје је разговарао са представницима Удружења живинара РС о побољшању њиховог положаја.

- Наши производи од пилећег меса већ имају отворено тржиште према земљама у окружењу. Тенденција је да се још ширимо, па чак и према Руској Федерацији која је показала заинтересованост. Имамо капацитет да годишње пласирамо 20.000 тона пилећег, говеђег и свињског меса и месних прерађевина на европско тржиште - истакао је Мирјанић.

Он додаје да ће ресорно министарство у сарадњи са Канцеларијом за ветеринарство БиХ у што краћем року предузети потребне мјере да живинарски објекти у примарној производњи и преради задовоље строге европске критеријуме.

Директор Удружења живинара РС, Небојша Ракић, рекао је да је комисија ЕУ недавно обишла погоне "Перутнине" Птуј у Српцу и "Агрекса" у Доњим Жабарима и изнијела неколико мањих примједби које би требало да отклоне до јануара идуће године како би се створили потребни услови за извоз. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана