У Скупштини општине Градишка два предсједника, а ниједан не ради

Милан Вујић
У Скупштини општине Градишка два предсједника, а ниједан не ради

Градишка - Радислав Дончић је обмануо јавност тврдњама да је Окружни суд Бањалука одлучио да је он предсједник локалног парламента, јер одлуку о томе не доноси суд, него одборници.

Ово је у петак истакао Урош Граховац, којег је нова скупштинска већина изабрала за предсједника Скупштине општине (СО) Градишка. Он је рекао да Окружни суд у Бањалуци, одбацујући тужбу Правобранилаштва РС, није доносио одлуке о питању легалности ванредне сједнице СО од 23. фебруара и аката донесених на њој, а самим тим није ни одлучивао ко је предсједник СО Градишка.

Граховац сматра да је суд одбацио тужбу само из формалних разлога јер тужба Правобранилаштва РС није уређена на начин како је то наводно тражио Врховни суд РС.

- Једини легитимно изабрани предсједник сам ја, а сва акта донесена на сједници 23. фебруара су легална и законита, и то није оспорио ниједан суд - нагласио је Граховац.

Он сматра да је највећи кривац за блокаду парламента начелник општине Зоран Латиновић.

- Латиновић ће морати кривично да одговара, јер не жели да сарађује са легитимном скупштинском већином и предсједником СО. Скупштинска већина је стабилна, а уколико они мисле да имају већину, нека је сазову, а не да се правдају како сад немају ни печата, јер је и он на суду - нагласио је Граховац и додао да се печат Скупштине "не носи по џеповима како је то чинио Дончић".

С друге стране, Дончић тврди да је он предсједник Скупштине, али упркос томе не може да сазове сједницу јер нема печата.

- Првобитни печат СО Градишка проглашен је неважећим у "Службеном гласнику РС", те је накнадно израђен нови који се налази код Граховца. Случај је пријављен судским органима и док се не ријеши, тешко да се може сазвати сједница - каже Дончић.

Он најављује да ће покушати уз помоћ Латиновића да окупи одборнике и деблокира рад локалног парламента како би се усвојио један од најбитнијих докумената - буџет.

- Сигнали са терена говоре да би у наредном периоду могао преовладати разум код појединих одборника - каже Дончић.

У серији пресуда, у Градишци и даље, и поред јасно дефинисане скупштинске већине од 17 одборника СНСД-а, ДНС-а и Изворног СДС-а, законодавна власт није профункционисала. Блокада локалног парламента пуних десет мјесеци узима данак, а највећу цијену плаћају грађани и инвеститори. Ситуацију су додатно закомпликовале одлуке Врховног суда РС, а затим Основног суда Градишка и Окружног суда Бањалука.

Окружни суд Бањалука је 21. маја наложио Дончићу да Граховцу преда на употребу просторије, скупштинску документацију и архиву, што је он избјегавао, након чега је 5. августа уз асистенцију судске полиције суда у Градишци Граховац уведен у просторије СО.

Нова скупштинска већина смијенила је 23. фебруара руководство парламента, начелнике одјељења и директоре установа чији је оснивач општина, као и њихове управне одборе. Нову већину формирали су СНСД, ДНС, ИСДС и Народна странка "Радом за бољитак", док је блок предвођен СДС-ом и ПДП-ом, НС-ом и СП-ом прешао у опозицију.

Судске одлуке

21. маја Окружни суд Бањалука наложио привремене мјере

21. јула Врховни суд РС вратио на поновно одлучивање

5. августа Основни суд Градишка увео Граховца

1. октобра Основни суд Градишка прихвата контраизвршење

12. октобра Окружни суд одбацио тужбу Правобранилаштва РС због неуредности тужбе

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана