Три одборника у Скупштини општине Котор Варош напустила СДС

Ведрана Кулага
Три одборника у Скупштини општине Котор Варош напустила СДС

Котор Варош, Бањалука - Одборници у Скупштини општине Котор Варош Славко Ђукић, Драган Мијић и Владан Ђекановић јуче су званично напустили Клуб СДС-а и убудуће ће дјеловати у Самосталном демократском српском клубу (СДС-К) као чланови Изворне СДС.

Ђукић је на сједници парламента питао предсједника Ибрахима Палића ко сада чини већину, на шта му је он одговорио да су то СДС, ПДП и СДА. Которварошка Скупштина броји 25 одборника, а СДС и ПДП заједно имају 12. Тас на скупштинској ваги превагнуо је на њихову страну захваљујући тројици одборника СДА.

Ђукић је одлуку о изласку тројице одборника из Клуба СДС-а образложио на конференцији за новинаре у Народној скупштини РС гдје су га подржали потпредсједник парламента Српске и посланик СДС-К Ненад Стевандић и посланик Изворне СДС Славко Дуњић.

- У Котор Варошу је као и у многим другим општинама и на републичком нивоу настављено одвајање чланства СДС-а од руководства странке због њихове катастрофалне политике. Зар је нормално да Недељко Гламочак, који је и народни посланик, губи три изборна циклуса заредом и самопрокламовано и мимо статутарних одредаба поставља себе за предсједника Општинског одбора СДС-а? Иступили смо из Клуба СДС-а и основали СДС-К. У Котор Варошу је на данашњем засједању нестала скупштинска већина коју су чинили СДС и ПДП са 15 одборника, али сам добио одговор да нову чине СДС, ПДП и СДА - рекао је Ђукић.

Истакао је да чланство СДС-а сваким даном увиђа посљедице лоше политике коју води врх странке.

- Евидентно је то у свим општинама, а посебно у Бањалуци гдје је Огњен Тадић, као највећа штеточина СДС-а која се појавила од његовог оснивања, растурио одбор и жели да оном водом која тече кроз њега, Миљацком из Сарајева, затрује наше чисте воде Врбање и Врбаса. То је народ и препознао и неће то заборавити - закључио је Ђукић.

Стевандић је казао да у цијелој РС из СДС-а избацују људе који су оснивали странку и постизали најбоље резултате.

- Ти људи су принуђени да формирају СДС-К да би разоткрили ту политику. Коалиција из Савјета министара БиХ сада је пресликана на Котор Варош, а њихов план у будућности је сигурно да буде и у парламенту РС. Наша дужност је да то спријечимо - рекао је Стевандић.

Дуњић је рекао да ће идуће седмице представити четири одборника из једне општине који ће изаћи из скупштинске већине, формирати клуб и прићи Изворној СДС.

 

Нови однос снага у парламенту

Већина

ПДП - 7

СДС - 5

СДА - 3

 

Опозиција

СНСД - 6

СДС-К - 3

ХДЗ БиХ - 1

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана