Све више туриста у Андрићевој учионици

Срна
Све више туриста у Андрићевој учионици

Вишеград - Туристи који долазе у Вишеград, осим Андрићграда и вишеградске ћуприје, све више посјећују и спомен-учионицу нобеловца Иве Андрића која представља успомену на вријеме Андрићевог школовања и одрастања у Вишеграду.

Директор Туристичке организације Вишеград Оливера Тодоровић рекла је новинарима да Андрићева учионица све више привлачи госте који се интересују за оригиналне предмете, фотографије и приче из сјећања старих Вишеграђана који су имали прилику да разговарају и друже се са Андрићем.

"Музејску поставку чине ђачке клупе са таблицама и писаљкама, учитељска катедра и дневник, перо и мастило, звоно за оглашавање почетка часа, те велика рачунаљка и табла за писање", прецизирала је Тодоровићева.

Она је истакла да спомен-учионица чува успомене на Андрићев живот у Вишеграду.

Никола Ђукановић, кустос Спомен-учионице, која је смјештена у центру Вишеграда поред Дома културе, каже да је ове године било знатно више туриста различитих генерација из свих дијелова свијета, него претходних година.

"Туристи радо посјећују Спомен-учионицу Иве Андрића и воле да чују занимљивости из његовог живота, али и да погледају књиге и остале предмете који се налазе у учионици", рекао је Ђукановић.

Он је додао да је највећи број туриста из Србије, Белгије, Француске, Њемачке и Кине.

Општина Вишеград је 2007. године уредила музејску поставку Андрићеве учионице и отворила је за посјете туриста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана