Штрајком тражи посао, а добио паре за оснивање фирме

Маријана Миљић
Штрајком тражи посао, а добио паре за оснивање фирме

Бањалука - Његош Томић из Вишеграда, који осам дана штрајкује глађу у бањалучком парку "Младен Стојановић" тврдећи да годинама не може пронаћи посао, добио је прошле године субвенцију у износу од 5.600 КМ од Завода за запошљавања РС за покретање сопственог бизниса.

Томић, чији је отац погинуо у протеклом рату као припадник Војске РС, потписао је 7. септембра 2015. године уговор са Заводом за запошљавање којим му је одобрена субвенција у оквиру пројекта самозапошљавања дјеце погинулих бораца. На основу тог уговора одобрено му је 8.000 марака послије чега је Томић основао пољопривредно газдинство "Његош". Завод за запошљавање му је до сада као подстицај за самозапошљавање и покретање производње исплатио 5.600, а преосталих 2.400 марака требало је да добије након контроле да ли је новац намјенски утрошен.

Томић се у међувремену појавио у Бањалуци гдје је започео штрајк глађу тврдећи да не може да пронађе посао и да нико не жели да му помогне иако је дијете погинулог борца. Он је јуче потврдио да је потписао уговор са Заводом за запошљавање за пројекат самозапошљавања дјеце погинулих бораца и да је добио већину новца, али и да га је потрошио ненамјенски.

- До сада сам добио око 5.000 марака и тај новац сам утрошио за враћање старих дугова. Нисам успио да вратим ни сва дуговања која су се гомилала годинама - казао је Томић.

Он је признао да је пољопривредно газдинство основао како би добио новац и да оно није заживјело, те да постоји само на папиру.

- Ја сам добио износ од једне плате министра. Са тим новцем никако не могу да ријешим своје проблеме и да се запослим. Спреман сам да РС вратим 5.000 марака уколико ће ми власт пронаћи посао - казао је Томић и додао да остаје у парку "Младен Стојановић" док не буде ријешен проблем његовог запошљавања.

Директор Завода за запошљавање РС Мирослав Вујичић рекао је да су са Томићем 7. септембра 2015. године потписали уговор о субвенционисању програма самозапошљавања дјеце погинулих бораца.

- Томићу је до сада исплаћено 5.600 марака. Остатак новца требало је да му буде исплаћен након контроле да ли је новац намјенски трошен и да ли су измирена дуговања према Пореској управи РС - казао је Вујичић и додао да новац који је Томићу додијељен није смио бити трошен мимо пројекта, односно требало је да буде утрошен за његово самозапошљавање и рад газдинства "Његош".

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић посјетио је у уторак Томића у парку "Младен Стојановић" и позвао га да прекине штрајк глађу.

- Замолио сам Његоша да прекине штрајк глађу и да не исцрпљује себе, јер је то, прије свега, штетно по његово здравље - рекао је Савановић наводећи да запошљавање борачких категорија треба да буде рјешавано систематски.

Политичка злоупотреба

Поједини политичари покушали су да прикупе јефтине поене посјећујући Његоша Томића.

У парку су били предсједник странке Напредна Српска Адам Шукало, предсједник Народне партије Мирко Бањац и лидер Српске алтернативе Тихомир Глигорић чија се странка утопила у ПДП, а он постао члан Главног одбора. Томић је казао да су му сви нудили храну, воду и хигијенска средства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана