Стижу контејнери и канте за отпад у Станарима

Д. Д.
Стижу контејнери и канте за отпад у Станарима

Станари - Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС и најмлађа општина у Српској, Станари, јуче су потписали уговор о суфинансирању два пројекта управљања отпадом, вриједна 80.000 марака.

Вршилац дужности директора Комуналног предузећа "Екосфера" у Станарима Маринко Јањиловић казао је да ће набавком контејнера, канти, сортирањем и одвожењем рециклажног отпада на депонију бити ријешен проблем дивљих депонија. Он је додао да ће ускоро бити познато гдје ће отпад из Станара бити одвожен.

- Једна од варијанти су рециклажни центри, који су нама веома скупи, па ћемо највјероватније у почетку да користимо депонију Добоја - изјавио је Јањиловић.

Пројекат вриједан 44.000 КМ односи се на успостављање система интегрисаног сакупљања и раздвајања отпада, док ће за пројектну документацију за изградњу рециклажног дворишта бити издвојено 36.000 марака.

- У оба пројекта учешће Фонда је око 70 одсто, а општине Станари 30 одсто. Ријеч је о новцу који је Фонд прикупио од обвезника који плаћају накнаду за загађење животне средине амбалажним отпадом - рекао је директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС Срђан Тодоровић.

Начелник Станара Душан Панић казао је да је потписивање овог уговора важан искорак у рјешавању проблема управљања отпадом на подручју ове локалне заједнице. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана