Стамбено-пословни комплекс ниче у Добоју: Граде 3.500 станова, школу и вртић

Дијана Дујић
Стамбено-пословни комплекс ниче у Добоју: Граде 3.500 станова, школу и вртић

Добој - Скоро 3.500 станова, пословни простори и бројни јавни и друштвени садржаји биће изграђени на 54 хектара површине у Добоју.

Градња стамбено-пословног комплекса предвиђена је између улица Југ Богдана, Цара Душана, Николе Тесле и такозваног Сфоровог пута, а за стамбене и пословене просторе обезбијеђено је око 4.200 метара квадратних површина.

Регулациони план "Средњошколски центар - Усора" усвојен је на посљедњој сједници Скупштине града.

Начелник Одјељења за просторно уређење Милан Ћорић рекао је да су нови регулациони планови, као и измјене дијелова регулационих планова урађени у складу са Законом о просторном уређењу РС и према Правилнику о начину израде, садржају и формирању докумената просторног уређења за сваки план Градске скупштине.

Он је објаснио на којој парцели је предвиђена градња 3.490 станова за потребе између 12.000 и 12.500 становника. Додао је да је предвиђена и изградња пословних простора на 63.100 метара квадратних те да је 3.500 квадрата намијењено за јавне и друштвене садржаје, док 700 метара квадратних остаје за остале садржаје.

- Планирана је и изградња школе, тржнице, јавне гараже, вртића, спортских терена, као и потребне инфраструктуре - изјавио је Ћорић.

Иако су подржали изградњу стамбено-пословног комплекса, представници опозиције су тражили додатно објашњење и захтијевали су да одборницима буду достављене скице да би знали о којој је парцели ријеч и шта ће на њој бити саграђено.

- Намеће се закључак да за оно што је чисто и регуларно власт достави скице, а за оно што "муљају" скица нема - казала је предсједник Клуба одборника СНСД-а Сања Вулић.

Одборник СП-а Срђан Тодоровић сложио се да је потребно додатно објашњење за сваку измјену регулационог плана да би знали о чему је ријеч и да ли је градња у интересу грађана или није.

- Свакако подржавам изградњу и драго ми је да се град шири тамо гдје треба. Нажалост, то са друге стране значи да су исцрпљене све зелене површине и дјечија игралишта у граду - рекао је Тодоровић. Одборник НДП-а Сретко Ђурковић каже да намјере о изградњи станова и пословних простора показују да инвеститори иду тамо гдје има перспективе и гдје се може рачунати на зараду.

На посљедњој сједници добојског парламента одборници су гласали за 14 тачака, које су се односиле на измјене регулационих планова. Међу њима усвојен је регулациони план "Баре", који предвиђа изградњу 134 стамбене јединице за смјештај избјеглих и расељених лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана