Сребреница: Изградња објеката почиње крајем маја

Крстина Ћирковић
Сребреница: Изградња објеката почиње крајем маја

Сребреница - Реализација једног од четири планирана пројекта у Сребреници, које ће финансирати Влада Србије, почеће крајем маја, а пројектанте треба изабрати што прије.

Ово је речено у петак у Сребреници, послије састанка чланова Оперативног тима Владе Србије и руководства ове општине.

Ријеч је о три милиона евра, које је за реализацију неколико пројеката у сребреничкој општини обећао премијер Србије Александар Вучић на инвестиционо-развојној конференцији у Сребреници, почетком новембра прошле године.

Савјетник потпредсједника Владе Србије Раде Обрадовић рекао је да су у Сребреницу стигле три групе инжењера архитектуре и грађевинарства да би сагледали стање на локацијама гдје ће бити реализовани планирани пројекти.

- Стручњаци ће обавити анализе на терену, а сагласили смо се да одмах буде расписан тендер за избор пројектаната, да би била припремљена квалитетна пројектна документација - рекао је Обрадовић.

Констатујући да ће највише времена одузети спровођење тендерске процедуре, он је рекао да ће се, у сарадњи са УНДП-ом, покушати скратити те процедуре, да би се у овој години завршило што више радова.

- Влада Србије је обезбиједила новац и да постоји пројектна документација, могла би одмах почети изградња објеката - рекао је Обрадовић.

Начелник општине Ћамил Дураковић је казао да су усаглашени пројекти и да је у петак организован први технички договор о припремама за њихову реализацију.

Он је навео да ће новцем Владе Србије бити реконструисана главна саобраћајница и изграђен тротоар кроз Сребреницу, затим изграђено обданиште и једна производна хала у индустријској зони Поточари, те мост с приступном саобраћајницом на заливу језера Перућац.

Дураковић је најавио да ће локалној скупштини ускоро бити достављен оперативни план реализације два милиона евра које је уплатила Влада Србије, те по два обећана милиона која су за Сребреницу планирали Влада Српске и Савјет министара БиХ.

Он је рекао да највећи дио новца општина жели да усмјери на изградњу путева, мостова и друге инфраструктуре, те производних хала, да би били створени предуслови за даља улагања у отварање прерађивачких и производних капацитета и запошљавање радника.

Предсједник сребреничке Скупштине Милош Миловановић изразио је захвалност донаторима и оцијенио да ће се након реализације предвиђених пројеката много боље живјети и да ће бити мање незапослених у овој општини.

Чланови Оперативног тима из Београда обишли су и снимили локалитете на подручју Сребренице, на којима је предвиђена градња објеката. Поручили су да ће бити у сталном контакту да би што квалитетније били обављени задаци и изграђени објекти којима Србија жели да помогне Сребреници у стварању бољег живота за све њене становнике.

Извођачи радова

Раде Обрадовић је рекао да ће на међународном тендеру бити изабрани најквалитетнији доказани извођачи радова и предвиђена вишеструка контрола, да би се градња обављала по најсавременијим стандардима и одржавање тих објеката било што јефтиније.

Планирани пројекти

Реконструкција главне саобраћајнице и изградња тротоара

Изградња обданишта

Изградња производне хале у индустријској зони Поточари,

Изградња моста с приступном саобраћајницом код језера Перућац

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана