Срђан Алексић понос свих народа

Ратомир Мијановић
Срђан Алексић понос свих народа

Требиње - На данашњи дан прије 23 године Требиње је остало без једног младог живота, али је добило истинског хероја Срђана Алексића којим могу да се поносе људи свих националности.

Овај младић, који је настрадао спасавајући суграђанина Бошњака Алена Главовића, како многи рекоше, сачувао је чојство и људство за све нас.

- Зло вријеме више кривим него људе. Није мој Срђан улудо погинуо. Спасио је човјека. А то је велика ствар. Срђан је био мој син, а ово гробље је препуно Срђана - рече нам једном приликом Срђанов отац Раде поред споменика гдје је сахрањен његов син.

Слично причају и Срђанови другови.

- Ево, 23 године причамо о њему. Попијемо пиће у његово име. То је био наш Срђан. Умро је онако како је живио током цијелог живота, бринући о другима - кажу његови другови, Срђанова генерација.

Ти некада голобради момци сада су већ у зрелим годинама, довољно их је живот научио да резонују и свједоче о тим годинама. О Срђановом животу свједочи и архимандрит Сава Јањић, игуман манастира Високи Дечани на Космету.

- Прошле су 23 године од погибије мог школског друга и драгог пријатеља Срђана. Последњи пут сам га видео недуго пре његове погибије јер је тада и посетио манастир Дечани. У Еванђељу од Јована стоји "Од ове љубави нема веће, да ко живот свој положи за пријатеље своје". Срђан је испунио ту заповест и остао упамћен као човек. Поносан сам што сам га познавао. Вечна му памјат - написао је архимандрит Сава.

Херојство младог Требињца никада неће заборавити Ален Главовић коме је Срђан спасио живот.

- Сваке године са породицом одем на гроб и у посјету чика Радету. То ћу чинити док сам жив. На сваки помен његовог имена рана се отвара и никада неће зацијелити. Тешко ми је кад год се сјетим свега, тешко ми је и говорити о томе - каже Главовић додајући: "Спавај, пријатељу, у миру земље твоје, чувај је за оне којима си вјечност казао".

Срђан је на Савиндан 1993. године уснио свој вјечни сан, тада је имао само 26 година. Рат је престао. А прича о Срђану и његовом херојству је остала и траје.

Филм

Некако уочи саме погибије Срђан је заједно са глумцима аматерима из Требиња учествовао на Фестивалу драмских аматера у Врању. Радили су комад "Сан ратне ноћи".

Режисер Срђан Голубовић снимио је филм "Кругови" инспирисан херојским чином младог Требињца, а РТС 2007. документарни филм "Срђо".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана