Србац: Пропао план коалиције, Ракић остао уз СНСД

Анита Јанковић
Србац: Пропао план коалиције, Ракић остао уз СНСД

Србац - Коалиција окупљена око начелника Српца Драге Ћирића није успјела да обезбиједи нову скупштинску већину након што се на састанак коалиционих партнера, који су формирали власт након посљедњих локалних избора, није одазвао одборник ДНС-а Љубо Ракић.

Ракић је тиме потврдио раније наводе да неће присуствовати овом састанку, јер је потписао споразум о заједничком дјеловању са СНСД-ом и заједно чине скупштинску већину од 13 одборника насупрот коалицији СДС-а, НДП-а, ПДП-а и СП-а, који имају 12 одборника.

- Добили смо усмену потврду од Љубе Ракића да ће нам се придружити у договорима и не знам због чега се није појавио. И поред тога, наше четири партије су се сложиле да ће превазићи несугласице и наставити заједничко дјеловање. Наш идући потез ће бити да контактирамо са неким од одборника СНСД-а, који би прихватили улазак у коалицију - рекао је организатор састанка и одборник СП-а Зоран Ђукић.

Ђукић је смијењен 9. априла са функције предсједника Скупштине општине, али од тада одбија да се повуче са дужности и поред три покушаја, које су заказали новоизабрани предсједник Горан Гаврановић и представници Министарства управе и локалне самоуправе. Умјесто тога, он покушава да оживи стару коалицију и поново узме конце у своје руке, јер сматра да ни СНСД нема обезбијеђену скупштинску већину, будући да је према његовим ријечима, одборник Љубо Ракић непредвидив.

- Ракић је имао своје услове због којих је ушао у причу са СНСД-ом, али му то није испуњено и он се, према мојим информацијама, тренутно понаша као независни одборник - сматра Ђукић.

Он истиче да ће СДС, НДП, ПДП и СП до краја године потписати протокол о заједничком наступу у политичкој кампањи за предстојеће локалне изборе по узору на Савез за промјене.

- Наша обавеза прије тога ће бити да покушамо обезбиједити већину која ће одблокирати рад парламента и усвојити буџет и основе економске политике како не би дошло до парализе рада локалне управе и друштвеног живота у општини - рекао је Ђукић.

Одборник ДНС-а Љубо Ракић каже да су неистинити наводи Зорана Ђукића те да он никада није потврдио долазак на састанак и придруживање коалицији окупљеној око Ћирића.

- То су лажи. Никада нисам рекао да ћу им се прикључити. ДНС је био у коалицији с њима, али због небриге о општини и грађанству смо иступили и придружили се СНСД-у, јер смо жељели покренути нешто набоље у Српцу - рекао је Ракић.

Он је истакао да је имао договор са СНСД-ом у вези са одређеним функцијама кад се преузме власт, али будући да влада мањина над већином, остали су без ичега, због чега је општински одбор странке доведен до гашења.

- По старом коалиционом договору ДНС-у је припало предузеће "Водовод", али нас је Ћирић стално уцјењивао, што је резултовало преласком 17 наших чланова у СП. Тим је ДНС у Српцу практично срозан и иако смо изгубили много ушавши у коалицију са СНСД-ом, не мислимо се поново прикључити начелнику таман кад бисмо копали или радили најтеже послове. Остаћемо досљедни - каже Ракић.

Додаје да би СНСД из моралних разлога требало да помогне ДНС-у да се не распадну у потпуности, како би могли јаки ући у капању за изборе 2016.

- СНСД ће имати моју руку у скупштинском гласању до краја овог мандата, али мислим да треба да имају политичког слуха за нас, јер им требамо на сљедећим изборима - појашњава Ракић.

Сви хтјели са СНСД-ом

Протеклих мјесеци готово све партије из опозиционог блока водиле су преговоре са СНСД-ом о прикључењу њиховом одборничком клубу. Међу њима је најконкретнији био СДС, који је отпао због превеликих апетита а понуда новоформираног СП-а, који предводи начелник Драго Ћирић, је одмах одбијена.

У посљедњих неколико седмица интересовање је показао и НДП, а једина партија која није жељела у комбинације са СНСД-ом је био ПДП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана