Србац: Новац за борце троше на плате и телефон

Анита Јанковић
Србац: Новац за борце троше на плате и телефон

Србац - Начелник општине Србац Драго Ћирић оптужио је представнике борачких организација у Српцу да већ годинама нерационално троше новац, због чега демобилисани борци, инвалиди и породице погинулих бораца добијају помоћ "на мрвице".

Ћирић каже да удружења ратних војних инвалида, породица погинулих и несталих бораца и борачких организација умјесто да бораве у заједничкој канцеларији и плаћају један најам, сви раде засебно па новац беспотребно расипају на канцеларије, телефоне, рачунаре и комуналије.

Као лош примјер пословања наводи бивше руководство Удружења ратних војних инвалида, које је годишње из буџета добијало око 24.000 марака, а ни десети дио тог износа нису давали угроженима, већ трошили новац на плате, телефон и одржавање канцеларија.

- Та три удружења имају превише запослених, па највише новца одлази на плате, а најмање борцима. Има много старих и болесних који због бахатог понашања појединаца нису добили помоћ. У мају прошле године је изабрано ново руководство Удружења инвалида, које сада новац троши транспарентно и са њиховим радом сам изузетно задовољан - рекао је начелник Ћирић.

Према његовим ријечима, ништа боља ситуација није ни у Општинској борачкој организацији, гдје предсједник Предсједништва има плату већу од 1.000 марака, умјесто да тај посао обавља на волонтерској бази.

- Има људи у овој организацији који раде добро, али је несхватљиво да појединци готово сав годишњи буџет потроше искључиво за себе. Овакву праксу треба под хитно промијенити - нагласио је први човјек Српца.

Ћирић је прецизирао да ће у наредном периоду акценат ставити на запошљавање дјеце погинулих бораца, због чега је недавно запослио двоје у општинској администрацији, док ће још двоје ускоро почети да ради у новом погону за производњу пелета у Ситнешима код Српца.

- Ангажоваћемо и једног младог архитекту чији је отац страдао у рату, да уради идејно рјешење за реновирање спомен-собе која је у изузетно лошем стању - прича Ћирић.

Додаје да треба радити на изналажењу рјешења за помоћ борцима који су четири године провели у рату, а немају никакве помоћи.

- Сви ти људи махом имају преко 50 година, нико неће да их запосли, осиромашили су, а не примају никакву помоћ, јер су из рата изашли неоштећени - прича Ћирић.

Предсједник Предсједништва Општинске борачке организације Србац Недељко Сувајац каже да је новац који ова организација добија из србачког буџета искључиво намијењен за покривање трошкова удружења попут плата, најма канцеларије и комуналне потрошње.

- Новац за помоћ породицама погинулих и несталих, инвалидима и демобилисаним борцима се издваја из општинског гранта за једнокатне помоћи. Како се троши новац из тог гранта и коме се додјељује не знам, јер то није моја надлежност - прича Сувајац.

Наглашава да удружење на чијем је челу општини редовно доставља финансијски извјештај у којем се види гдје је свака марка утрошена.

- Ако неко сумња како трошимо новац, нека нам пошаље истражне органе. Наше удружење није политичко и ако је ово покушај застрашивања да бисмо ушли у начелникову странку, нека зна да му неће поћи за руком - рекао је Сувајац.

Ручак на парастосима

Драго Ћирић не подржава припрему хране током одржавања парастоса у србачкој општини, која се практикује већ годинама.

Након одавања поште погинулим борцима, присутне делегације и грађани се обично окупљају на заједничком ручку, али Ћирић сматра да би било боље да се тај новац усмјери за куповину неопходне помоћи породицама погинулих бораца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана