Србац: Крња коалиција хоће да влада

Милијана Латиновић
Србац: Крња коалиција хоће да влада

Србац - Коалиција окупљена око начелника Српца Драге Ћирића покушаће још једном да збије редове и обнови коалициони споразум, који је потписан након преузимања власти у Српцу прије три године.

То потврђује позив на заједнички састанак, који је смијењени предсједник Скупштине општине Србац Зоран Ђукић из СП-а упутио свим коалиционим партнерима. Састанак ће бити одржан данас, а "Глас Српске" сазнаје да су позвани представници НДП-а, ПДП-а, СДС-а, ДНС-а и СП-а.

- Имамо потврде представника ових партија да ће се одазвати, а уколико постигнемо договор, одмах ћемо сазвати сједницу Скупштине, која је у блокади од априла ове године те потписати нови коалициони споразум - рекао је Ђукић.

Ова коалиција је престала да функционише још прије годину када је из њених редова прво иступио СДС, који је био незадовољан нерационалним трошењем новца из општинског буџета.

Преговоре са СНСД-ом о формирању нове скупштинске већине након тога су почеле и друге партије из ове коалиције. То је резултирало потписивањем споразума о сарадњи између СНСД-а и ДНС-а, који имају 13 од укупно 25 одборника у србачком парламенту.

- Покушали смо десетак пута у посљедњих неколико мјесеци да оживимо стару коалицију, али није било успјеха. Ових дана смо имали неформалне разговоре са некадашњим коалиционим партнерима и сви су показали жељу да дођу на разговор. Ако се договоримо, нови споразум ће бити потписан на период од годину, односно до наредних локалних избора - истакао је Ђукић.

Одборник ДНС-а Љубо Ракић потврдио је да је ова странка добила позив бившег предсједника Скупштине за састанак на којем би се покушала оживјети стара коалиција. Ракић је истакао да поздравља сваки покушај да буде одблокиран рад Скупштине, али да ДНС највјероватније неће бити дио старе коалиције.

- ДНС ће прије састанка чланова старе коалиције имати предсједништво на којем ћемо званично заузети став о томе како даље. Све упућује на то да нећемо ићи на тај састанак, јер ми смо сада у коалицији са СНСД-ом и према свим питањима наступамо заједнички - истакао је Ракић.

Предсједник Клуба одборника СНСД-а и ДНС-а Крсто Чавор рекао је да први пут чује за састанак старе коалиције.

- Када би и успјели организовати састанак, њихов неуспјех је загарантован у свакој варијанти - рекао је Чавор и додао да нема информацију да је већина на власти угрожена.

Криза законодавне власти у Српцу, због оспоравања нове скупштинске већине од још актуелне старе власти, траје готово шест мјесеци. Чак три покушаја примопредаје дужности између смијењеног предсједника СО Зорана Ђукића и новоизабраног Горана Гаврановића (СНСД-ДНС) упркос присуству представника ресорног министарства нису успјеле. Ђукић је рекао да ће затражити судску заштиту, а Гаврановић чека одлуку врховног суда.

Бојкот свечаности

Зоран Ђукић каже да је разочаран односом одборника према Дану и крсној слави општине Србац, јер су потпуно заказали недоласком на ову свечаност.

Иако је из Клуба одборника СНСД-а и ДНС-а најављено да неће присуствовати овим манифестацијама, јер не признају смијењену власт, на академију није дошла ни трећина одборника који подржавају начелника Драгу Ћирића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана