Србац: Исплата новца без дозволе Скупштине

Данијела Стоканић
Србац: Исплата новца без дозволе Скупштине

Србац - Начелник Српца Драго Ћирић планира да исплати подстицаје за пољопривреднике и распише конкурс за студентске стипендије без скупштинских одлука и по цијену да због тога кривично одговара јер, због блокаде парламента која траје већ годину, те двије категорије највише трпе.

Ћирић истиче да са правницима разматра на који начин би се могле заобићи скупштинске одлуке и додаје да је недавно и општина Градишка расписала конкурс за стипендије, иако је и њихова скупштина већ дуже вријеме у блокади.

Србачки студенти због политичких превирања већ другу академску годину заредом немају стипендије, а оштећени су и пољопривредници, којима општина дугује око 40.000 марака за подстицаје.

- Због блокаде не смију да трпе најугроженије категорије, а то су студенти, ђаци, борци и радници. Нека сад мало трпи и господа из Скупштине - нагласио је Ћирић.

Додаје да ће се потрудити да набави најмање 30.000 садница малине за воћаре, јер је малинарство у посљедње вријеме све популарније у србачкој општини. За то је потребно издвојити 30.000 марака, од чега би учешће грађана било 10.000, а 20.000 би било издвојено из буџета општине.

Ни та инвестиција није могућа без скупштинске одлуке, али Ћирић каже да је спреман да и због тога сноси одговорност ако буде било потребно, јер развој пољопривреде не смије трпјети због политике.

С обзиром на то да није усвојен буџет за 2016. годину, као ни одлука о привременом финансирању, на снази је оперативни план финансирања до краја марта. Ћирић додаје да се, осим исплата за студенте и пољопривреднике, све друге обавезе и поред тога редовно извршавају.

У србачком СНСД-у сматрају да се новац не смије трошити мимо знања одборника, што је већ постала пракса у тој локалној заједници. Предсједник Клуба одборника СНСД-а и ДНС-а Крсто Чавор истакао је да одлуке начелника Ћирића нису у реду и да их не може доносити без Скупштине, јер је то дужност парламента.

- Нико нас о томе није обавијестио. Исплата подстицаја и расписивање конкурса за студентске стипендије без скупштинских одлука су супротни закону. Поставља се питање о ком износу се уопште ради и ко је одлучио о том износу - рекао је Чавор. Према његовим ријечима, за расписивање конкурса за стипендије треба да буде формирана комисија, а то чини Скупштина.

- И ми смо за то да се пољопривредницима, студентима и другима исплати новац, али ћемо тражити да све то прође скупштинску процедуру - рекао је Чавор.

Ванредна сједница

Ванредна скупштина је најављена крајем марта, кад је и посљедњи рок за њено одржавање.

На дневном реду ће се наћи смјена предсједника Скупштине, секретара и опозив начелника.

- Сви причају о буџету, а он тек шеста тачка дневног реда. Прва тачка је смјена предсједника, па секретара, па мој опозив. У суштини, тема те скупштине неће бити буџет него политика - рекао је начелник Драго Ћирић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана