Србац: Ћирић тражи утјеху у СНСД-у

Анита Јанковић
Србац: Ћирић тражи утјеху у СНСД-у

Србац - Политичка слагалица у Српцу додатно се закомпликовала након што је одборник Зоран Вучић напустио Социјалистичку партију, а лидер србачког СП-а и начелник општине Драго Ћирић почео преговоре са СНСД-ом о формирању нове скупштинске већине.

Вучић се прикључио НДП-у али тиме није промијењен однос снага позиције и опозиције у србачком парламенту, јер су СНСД и ДНС на једној, а СП, НДП, СДС и ПДП на другој страни. Међутим, то је у значајној мјери ослабило рад СП-а у овој општини, која је остала на свега два одборника, што је био мотив више да Ћирић посегне за новим рјешењима како би СП чвршће позиционирао на политичкој сцени.

Након што је прошле седмице пропао покушај оживљавања некадашње Ћирићеве коалиције, због недоласка одборника ДНС-а, Љубе Ракића, начелник Српца се окренуо СНСД-у и понудио им партнерство до локалних избора али и подршку СП-а у изборној кампањи за предстојеће локалне изборе.

- Још у фебруару сам понудио СНСД-у партнерство али они нису хтјели разговарати о томе. Прошле седмице смо започели преговоре и требало би их постићи јер смо једни другима потребни. Ниједна странка више не може сама узети власт због чега вјерујем да ће политичке турбуленције убрзо бити завршене у нашој општини - прича Ћирић.

Додаје да је све на одлуци СНСД-а.

- СП неће подлећи било каквим уцјенама. Мислимо да би се и Вучић могао вратити, јер је наивно прешао у НДП. То још увијек није готова ствар - категоричан је Ћирић. 

Предсједник СНСД-а Србац Млађен Драгосављевић каже да многе ствари упућују на склапање коалиције са СП-ом.

- Преговори су тек започели. Доста тога упућује да би се могао десити коалициони споразум али је још рано говорити о томе - рекао је Драгосављевић.

Ни у НДП-у не сједе скршених руку, већ су доласком Вучића ојачали свој клуб који сада броји четири одборника и нуде коалицију СНСД-у чиме би са 16 од укупно 25 одборника имали већину у СО. Спекулише се да је Вучићу понуђено једно од важних руководећих мјеста у "Водоводу", јер би новом подјелом власти НДП-у могло припасти ово предузеће, па је то могао бити један од мотива да промијени страначки дрес.

- НДП никоме неће нудити партнерство али смо спремни са свима разговарати. Овакво стање је неодрживо и хитно треба сложити већину да профункционише власт - каже предсједник НДП-а Србац Горан Ћосић и додаје да би коалиција између СП и СНСД-а у Српцу била крајње необична и смијешна. 

- Трагикомично је да начелник и СП договарају са СНСД-ом  партнерство, а сви проблеми су настали када је СНСД затражио Ћирићев опозив. Између те двије странке у Српцу је до сад фактички владао рат - прича Ћосић.

И СДС хоће са СНСД-ом

И србачки СДС би желио у коалицију са СНСД-ом, што су покушавали у више наврата, а најближи томе су били крајем прошле године, када су били на корак од потписивања споразума о заједничкој сарадњи.

Овај договор је на крају пропао па је СДС тренутно гурнут на политичку маргину, јер су раније изјавили да више не подржавају рад начелника Драге Ћирића, тако да немају видљиву подршку партија из позиције али ни опозиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана