Солидарност мјештана Дворина и Пријебљега код Српца: Комшијама подигли куће за нови почетак

Дејан Јовичић
Солидарност мјештана Дворина и Пријебљега код Српца: Комшијама подигли куће за нови почетак

Србац - Око стотину донатора из Српца и дијаспоре помогло је да "никну" двије куће за социјално угрожене породице из Дворина и Пријебљега, чиме ће трајно бити збринуто десеторо људи, од чега чак четворо дјеце.

Успјешно завршеним радовима посебно су се обрадовале породице Драгичевић и Радић, које живе у заједничком домаћинству у Дворинама.

Они тренутно бораве у трошној кућици, која је оштећена и не испуњава основне услове за живот, тако да не крију срећу јер ће живјети у новом породичном дому од 55 квадрата.

Иницијатори акције су биле њихове комшинице Весна Врејић и Горјана Врејић, које су прикупљале донације.

- Прикупили смо око 9.000 марака у новцу и грађевинском материјалу. Нарочито су се одазвали фолклораши и спортисти из Минхена, гдје живи моја сестра Горјана. Посебно се радујем што ће петогодишњи Милан, који је најмлађи члан домаћинства, сада имати гдје да доведе своје другаре. Он се највише и радује новој кући - каже Врејићева.

У њиховом домаћинству живи и 86-годишњи Лазар Радић, који има очну мрену и потпуно је слијеп на оба ока. О њему бригу води 79-годишња супруга Милева, која је и сама обољела. С обзиром на његово стање, дио прихода од акције биће одвојен за операцију вида.

- Водимо га 11. новембра на операцију у Бањалуку. Он највише пати за тиме што не може да види нову кућу, али доктори кажу да ће прогледати и једва чека да види како изгледа наш дом - каже његов сестрић Миодраг Радичевић.

Ове двије породице немају никаква примања, а преживљавају надничењем на њивама, недовољним и за храну и лијекове.

У нови дом ускоро би могла да усели и породица Остоје Шарића из Пријебљега, након што је више од годину живјела у неусловном домаћинству оштећеном од поплава.

Иницијативу за изградњу куће покренули су мјештани, јер је ријеч о брачном пару са троје малољетне дјеце, који живи у тешким материјалним условима.

- Пресрећни смо што смо кућу коначно ставили под кров. Због поплава је дошло до слијегања њихове старе куће и пуцања зидова, тако да је мало недостајало да остану на улици - рекао је активиста Драган Грбић.

Општина Србац је обезбиједила локацију за изградњу куће док је фирма "ВивАгро" из Повелича уступила земљиште које се налази под концесијом. Хуманост добрих људи дирнула је Остоју Шарића, који је срећан што ће својој дјеци коначно омогућити нормалнији живот.

- Сваки пут кад почну поплаве, моја кућа се нађе под водом. Тешко је било живјети у таквим условима са троје дјеце - рекао је Остоја, који је такође неуморно радио на градилишту.                

Опремање кућа

Наредне акције биће усмјерене на опремање кућа, да би се ове породице уселиле прије зиме, због чега се позивају хуманисти да им и даље пружају материјалну помоћ у новцу и материјалу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана