Шипово: Дворана ниче из пословног простора

Данијела Стоканић
Шипово: Дворана ниче из пословног простора

Шипово - Скупштина општине Шипово усвојила је одлуку о продаји пословног простора у згради општине, а сав новац требало би да буде утрошен за изградњу спортске дворане, коју становници, посебно млади у тој локалној заједници, већ годинама жељно ишчекују.

Предсједник Скупштине општине Шипово Милан Плавшић каже да је изградња спортске дворане од неизмјерног значаја за све становнике, а посебно за младе нараштаје.

- Наша дјеца су, нажалост, "осакаћена" када је ријеч о спортским садржајима, тако да ће спортска дворана бити изузетно важан социјални чинилац за њихово здраво физичко и ментално одрастање - истакао је Плавшић.

Према његовим ријечима, на сједници Скупштине општине, која је одржана 26. фебруара, осим одлуке о продаји поменутог пословног простора, именован је и нови савјет чланова за израду измјене дијела ревизије регулационог плана ужег центра Шипово. То је учињено како би спортска дворана била измјештена на локацију која неће имати спорну парцелу, као што је сада случај, па је њена градња "залеђена".

- Покренута је одлука за промјену урбанистичког плана који је неопходан да би спортску дворану измјестили на локацију која ће у потпуности (1/1) бити у власништву општине - казао је Плавшић и додао да то изискује одређени период за израду регулационог плана, који три пута мора проћи скупштинску процедуру, као и да их очекују нови финансијски издаци.

Да су на изградњу спортске дворане у Шипову већ годинама упрте очи свих мјештана, који је нестрпљиво чекају, најбоље показује цијела хронологија њене изградње.

Наиме, још 2012. године урађен је изведбени пројекат за спортску дворану и расписан тендер. На тендер се јавило 12 фирми, међу којима је изабрана "Прогрес-градња" из Бањалуке, чија је понуда за извођење радова била 756.558 марака, односно, 718.730 уз попуст од пет одсто.

Међутим, те исте године након промјене локалне власти радови су обустављени, а већ 2013. донесена је и измјена регулационог плана за њену изградњу, на основу које је локација дворане премјештена на простор гдје је парцела за коју нису ријешени имовинско-правни односи, па је изградња обустављена.

Ипак, 31. децембра прошле године, промјеном скупштинске већине, руководство општине Шипово одлучно је поново кренуло са свим неопходним процедурама како би спортска дворана у тој локалној заједници била изграђена, а млади добили простор у којем ће несметано моћи тренирати и уживати у спорту.

Вриједност

Руководство општине Шипово је 26. марта 2012. године донијело одлуку о задужењу на основу емитовања емисије обвезница за изградњу спортске дворане и административног центра. Спортска дворана требало би да буде финансирана у износу од 352.469 марака из буџета општине и обвезница те 300.000 марака из Развојног програма Владе Српске.

Међутим, како показују документа, новац од обвезница за спортску дворану претходних година је преусмјерен иако за то није добијена сагласност Министарства финансија РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана