Сеоско прело чува сјећање на давна времена (ФОТО)

Дејан Јовичић
Сеоско прело чува сјећање на давна времена (ФОТО)

СРБАЦ - Иако су трактори и косилице већ увелико замијенили коње и ручне косе, не треба заборавити како су се некада обављали јесењи пољопривредни радови и како се некада живјело и радило на селу, главна је порука са другог Срђевачког прела које је окупило више стотина мјештана Горњих и Доњих Срђевића код Српца.

Била је то прилика да се многи присјете обичаја и заната који су обиљежили прошла времена, попут предења вуне, перушања кукуруза, печења ракије и прасића, те припремања укусних пита и штрудли по традиционалним рецептима.

Мјештанин Новица Митрић каже да је модерно доба олакшало извођење јесењих послова, али да мотика и други пољопривредни алати и поред тога никада неће изаћи из употребе.

- На овом прелу око 15 младића брало је кукуруз, а тридесетак дјеце га перушало. Многи су то чинили први пут, што им је било атракција. Млади данас не знају пуно тога о нашим старим обичајима, али се трудимо да их научимо - рекао је Митрић.

A group of people walking on a dirt roadDescription automatically generated

Седамдесеттрогодишња Велинка Драгомировић каже да су нове технологије удаљиле мјештане једне од других, али да је пресрећна када се окупе на оваквим дешавањима и присјете давних времена.

- Данашњу омладину не занима пуно хеклање и штрикање, чиме сам се углавном бавила у своје вријеме. Направила сам доста ручних радова и доста тога поклонила, а нешто сачувала код куће за успомену. Сјећам се добро сеоских зборова на којима се окупљало цијело село и игранки у дому, гдје је блато било до кољена, али смо се веселили и срце нам је било пуно и вољела бих да се млади данас више друже и окупљају - рекла је Велинка.

Један од домаћина прела Живко Тодоровић каже да у селу има доста младих који су спремни да наслиједе традицију предака, али да их је само потребно усмјерити на прави начин.

- Срђевићи имају доста младих људи и правећи неку анализу дошао сам до закључка да имамо више од 50 дјеце млађе од 18 година, од чега је 35 млађих од 10 година. То показује да имамо перспективу - рекао је Тодоровић.

Срђевачком прелу, које је одржано у недјељу, присуствовала је и министарка финансија РС Зора Видовић која води поријекло из ове мјесне заједнице и која је, како каже, одушевљена идејом да је традиција окупљања настављена другу годину заредом.

A group of older women sitting on a benchDescription automatically generated

- Лијепо је видјети ово дружење јер је то доказ да је село живо и да има доста омладине и дјеце, што даје перспективу. То је уједно и идеја и борба Владе Републике Српске да одржи села у животу јер је то, у суштини, живот једне заједнице. На подручју општине Србац се трудимо да оживимо сва села која су у посљедњих неколико година постала много живља и дешавају се многе лијепе ствари - рекла је Видовићева.

Међу присутнима је био и начелник Српца Млађан Драгосављевић који је рекао да је ова манифестација оригинална у односу на нека друга дешавања у општини јер чува традицију, истакавши да један народ постоји док постоје његови обичаји.

Инфраструктура

Зора Видовић и Млађан Драгосављевић обишли су и градилиште новог друштвеног дома у Горњим Срђевићима, чија је изградња у завршној фази. Посјетили су и рекреативно-спортско-терапеутски центар који ће располагати игралиштима за мале спортове, дјечијим парком и стазама за терапеутско јахање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана