Шанса у узгоју товних пилића

Милијана Латиновић
Шанса у узгоју товних пилића

Бањалука - Живинарска производња у РС углавном је оријентисана на узгој товних пилића, а током прошле године произведено је 27,7 милиона килограма меса.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС процјењују да се за узгој пилића користи мање од 50 одсто могућег годишњег капацитета.

- У РС се током године излеже 42 милиона пилића, а производња јаја креће се око 420 милиона комада - казали су у Министарству пољопривреде. Истакли су да министарство подржава живинаре приликом набавке опреме и инвестирања у нове и модернизацију постојећих објеката.

- Подршка је усмјерена на родитељска јата, осамнаестонедјељне кокице и тов пилића у износу до 15 одсто од тржишне цијене - рекли су у министарству.

Директор Пословног удружења "Заједница живинара РС" Небојша Ракић истиче да је живинарска производња врло осјетљива и захтијева присуство 24 часа дневно.

- Наша производња је изузетно добро контролисана, а радимо на принципу свјетске технологије и када је ријеч о инкубацији и тову пилића - казао је Ракић.

Додаје да процес од усељавања једнодневних пилића у објекте за тов, па све до момента клања траје 37 дана, а пилићи за то вријеме достижу тежину од два килограма.

Ракић истиче да су тов и клање пилића најзаступљенији на подручју бањалучке регије, док су Посавина и Херцеговина познате по узгоју кока носиља.

- Поред домаћег тржишта, наше производе пласирамо и на подручје Србије, Македоније и Црне Горе, а у току су и преговори о извозу на тржиште ЕУ - рекао је Ракић.

Нагласио је да су нелојална конкуренција и велики увоз највећи проблем са којим се сусрећу живинари.

- Није проблем само количина која се увози, него и шта се увози. На наше тржиште долази пилетина сумњивог квалитета, пред истек рока трајања, смрзнута, а продаје се по нижим цијенама - нагласио је Ракић.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање, током првих девет мјесеци ове године у БиХ је увезено 8,12 милиона килограма меса, вриједности 12,8 милиона марака.

Бесцаринска квота

Министарство пољопривреде је својим активностима према надлежним органима за спољнотрговинско пословање, посебно према Министарству спољне трговине и економских односа, успјело издејствовати укидање одређеног дијела бесцаринских квота за увоз машински откоштеног меса.

- Бесцаринска увозна тарифна квота смањена је са 2.268 на 1.000 тона, а да би се иницирао напредак домаће производње и прераде, ову квоту треба укинути у потпуности - рекли су у министарству.

ПРЕМИЈЕ ЗА 2014. ГОДИНУ ( у КМ)

Товни пилићи (бројлери )           722.206

Матична јата                                88.504

18-недјељне пиленке                   201.723

УКУПНО                                 1.012.433

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана