Са згаришта Душко Рајак улази у нову кућу у рогатичком селу Сељани

Сретен Митровић
Са згаришта Душко Рајак улази у нову кућу у рогатичком селу Сељани

Рогатица - Када му је почетком марта 2013. године изгорјела кућа, а у пожару страдала сестра Војка, која му је била највећа подршка, Душко Рајак из рогатичког села Доброушчићи није ни сањао да, ипак, неће остати сам и да ће му добри људи помоћи да се поново скући.

Захваљујући хуманистима који су прикупили новац за градњу куће Рајак би ускоро требало да добије нови дом у Сељанима надомак свог родног села.

Након три године туговања и самоће овај педесетпетогодишњак поново има разлога за осмијех. Наду у љепше сутра вратиле су му његове комшије и други људи добре воље које је дирнула трагедија овог човјека којег је изненада стигла двострука несрећа - остао без сестре и без куће. Иако је дан усељења све ближе, Рајак још не може да вјерује да ће његовим мукама коначно доћи крај иако ће заувијек остати празнина у срцу за сестром Војком са којом је дијелио домаћинство.

- Немам ријечи којима бих захвалио свим овим добрим људима који су помогли да не останем на згаришту и да добијем кров над главом. Данима и мјесецима у глави ми се вртила мисао да ћу због мог здравственог и социјалног стања остатак живота провести као бескућник тумарајући од немила до недрага - рекао је Рајак, демобилисани борац ВРС прве категорије.

На срећу, то нису дозволили мјештани који су, водећи се слоганом да договор кућу гради, успјели прикупити новац, обезбиједити донације грађевинског материјала и саградити кућу.

Члан Савјета мјесне заједнице Сељани Дојчило Васиљевић, који је и главни покретач ове хуманитарне акције, је испричао да је Рајаков нови дом сада већ под кровом и у току су завршни унутрашњи радови.

- За куповину плаца од 1.200 квадрата у Сељанима и изградњу куће Душку Рајаку као социјално-угроженом лицу до сада је утрошено око 12.000 марака. Посебно смо поносни на то што по величини, квалитету и осталим параметрима она нимало не заостаје иза кућа које се граде донацијама за избјегла и расељена лица и коштају и до 30.000 марака - рекао је Васиљевић.

Напоменуо је да су, осим новца и грађевинског материјала, многи мјештани акцију подржали тако што су учествовали у градњи куће. Само је Васиљевић на градилишту провео 39 дана.

Према његовим ријечима, за 1.400 марака, колико је из буџета општине донирао начелник Томислав Пухалац, купљени су цемент и арматура. Општинска Борачка организација је донирала цигле, а Шумско газдинство "Сјемећ" кровну конструкцију, а довезли су и шљунак, пијесак и 35 кубика камена. Мјесна заједница Сељани купила је цријеп, док је Радна јединица "Електродистрибуције" Пале у Рогатици обећала да ће обезбиједити прикључак за струју. Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић је ову акцију подржао са 1.000 марака које су утрошене за плаћање мајстора. Васиљевић је додао да су помоћ пружили и други локални привредници без којих ова акција засигурно не би била успјешна.

Хуманисти

Дојчило Васиљевић је испричао да су мјештани Сељана и раније показали да хуманост није само ријеч и да се радо одазивају када је некоме потребна помоћ.

- На исти начин као за Душка Рајака подигнута је кића и за Буду Којића. У акцију се укључио већи број становника Сељана, али и цијеле Рогатице па и шире - рекао је Васиљевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана