Рогатицa: Донираним јуницама против сиромаштва

С. М.
Рогатицa: Донираним јуницама против сиромаштва

Рогатица - Произвођачима млијека из Рогатице јапанска агенција за међународну сарадњу "Џајка" донирала је 42 јунице, у оквиру пројекта "Изградња повјерења кроз рурални развој".

Начелник Рогатице Томислав Пухалац истакао је да се донацијом јуница окончава дио пројекта који уз помоћ "Џајке" ова општина спроводи већ двије године.

- Подијелили смо јунице купљене у Аустрији, вриједности 5.000 марака. Приоритет су имала социјално угрожена домаћинства, а циљна група су млади који су се опредијелили да остану на селу и да се баве пољопривредом. Резултат тога већ се осјећа. Већина оних који су добили ове донације не долазе у општину да траже посао, па чак ни социјалну помоћ - рекао је Пухалац.

Он је објаснио да овај пројекат, поред социјалног, има и економски карактер. Прво теле које донирана крава отели биће уступљено сточарима који су већ формирали фарму.

Међу онима који су добили јуницу је и Жељко Војновић из села Маравићи, који са још пет чланова породице живи од пољопривреде. Ова донација је обрадовала и повратника у село Кукавице Асима Смајиловића, који је рекао да му то пуно значи јер је незапослен.

- Имам двије краве и десетак оваца од којих живи моја породица. Надам се да ћемо сада имати довољно млијека да га понудимо мљекарама - рекао је Смајиловић.

Додјели јуница присуствовали су представници "Џајке" Мијоши Хироки и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана