Ратарима пуне руке посла

Жељка Кокот
Ратарима пуне руке посла

Бањалука - Повољне временске прилике у овој седмици иду на руку пољопривредницима у Српској који ће, након бербе кукуруза и преосталог воћа и поврћа, приводити крају сјетву озимих култура.

Киша која је средином мјесеца прекинула радове на пољу побољшала је влажност обрадивог земљишта у свим подручјима РС, што ће омогућити лакшу и квалитетнију припрему ораница за сјетву озимих жита. Стручњаци ратарима савјетују да пожуре са бербом преосталог кукуруза јер се топло вријеме неће задржати дуго.

Сунчани дани су на плодне семберске њиве измамили бераче који ужурбано скупљају клипове који ће се у силосима наћи у наредних пет до шест дана. Предсједник Удружења пољопривредника Семберије Љубо Малетић каже да је на подручју Семберије озимим културама до сада засијано од 20 до 25 одсто планираних ораница.

- Након складиштења кукуруза земљиште ће бити припремљено за сјетву пшенице и поврћа. Вјерујем да ће за десетак дана већина ораница бити засијана - каже Малетић.

Погодне временске прилике и престанак падавина убрзали су јесење пољопривредне радове и на подручју Лијевче поља. Произвођач кукуруза Душко Бањац каже да је до сада обрано пола површина под кукурузом јер су корпе са златним клиповима попуњене само допола због суше која је "убрала" око 50 одсто овогодишњег рода.

- Сјетва је у току, а потрајаће нешто дуже јер су кише одгодиле бербу кукуруза. Очекујем да ће до средине наредног мјесеца већина парцела бити засијана - каже Бањац.

Додаје да је тешко предвидјети у којој ће мјери закасњела сјетва утицати на приносе јер они зависе од временских прилика током зиме и прољећа.

Мање пшенице

Некоректан однос млинарско-пекарске индустрије и ниска откупна цијена смањили су дужину бразде засијане пшеницом иако је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС произвођачима обезбиједило подстицај од 250 КМ по хектару, премију за произведену и продату меркантилну пшеницу од пет фенинга по килограму те регресирани дизел.

Берба кукуруза

- берба кукуруза почиње када се влажност зрна смањи испод 35 одсто

- бере се ручно, посебним берачима или универзалним комбајнима

Јесења сјетва

- оптимални рок сјетве први дани новембра

- највише се сије пшеница и поврће

- закасњела сјетва успорава развој усјева

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана