Радиоактивни отпад шаљу на Трговску гору

М. Л.
Радиоактивни отпад шаљу на Трговску гору

Бањалука - Хрватска Влада наставља реализацију пројекта одлагања нуклеарног отпада на локалитету Трговска гора у општини Двор на Уни која граничи са Републиком Српском.

О томе свједоче објаве на сајту Државног завода за радиолошку и нуклеарну безбједност Хрватске гдје је наведено да ће у наредних мјесец бити на јавном увиду студија утицаја на околину и нацрт приједлога националног програма спровођења стратегије збрињавања радиоактивног отпада. У овим документима као локација наведена је Трговска гора, односно бивше подземно војно складиште, гдје је планирано одлагање отпада из словеначке нуклеарне електране "Кршко", као и свег медицинског и немедицинског отпада из Хрватске.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић истакла је да институције Хрватске поново, на начин потпуно непримјерен за чланицу ЕУ, крше своје међународне обавезе и не обавјештавају институције и јавност земље која је погођена прекограничним утицајем.

- Одговорно тврдим, као контакт институција за спровођење ЕСПОО конвенције, која регулише питања прекограничног утицаја, да нас нико из Хрватске није званично обавијестио о активностима које су увелико у току - казала је Голићева. 

Додаје да је због свега министарство јуче упутило писмо, са ознаком хитно, Предсједништву БиХ, министру спољне трговине и економских односа Мирку Шаровићу, министру спољних послова Игору Црнатку и директору Државне регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност Емиру Диздаревићу, у којем захтијева да предузму све активности како би се БиХ благовремено укључила у ове поступке и исказала своје примједбе.                                                                                               

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана