Пробуђена нада за зиму у топлом дому Радићa и Драгичевићa

Дејан Јовичић
Пробуђена нада за зиму у топлом дому Радићa и Драгичевићa

Србац - Послије серије апела за помоћ коначно је почела изградња куће за социјално угрожену породицу из Дворина код Српца.

Донације за изградњу њиховог новог дома стигле су из готово цијелог свијета, што је обрадовало њихове комшије и иницијаторе акције Весну и Горјану Врејић, које су се највише ангажовале на прикупљању помоћи.

- Зидови куће се полако издижу, а радови су стигли већ до прве плоче. Међутим, понестаје нам новца и грађевинског материјала, па позивам хуманисте да и даље пружају помоћ како би породица прије зиме добила кров над главом - рекла је Врејићева.

У домаћинству живи петоро чланова. Осамдесетчетворогодишњи Лазар Радић везан је за постељу, не види и не чује, а бригу о њему води супруга Милева, која је такође обољела. Како би им олакшали живот, у њихову кућу се прије неколико година уселио Милевин сестрић Миодраг Драгичевић из лакташког села Маглајани са супругом Далиборком и петогодишњим сином Миланом, иако су услови за становање били очајни. Прихватили су да се о Радићима брину до краја живота.

Радићи и Драгичевићи немају никаква примања, а преживљавају надничењем на њивама, што је далеко од довољног само за храну и лијекове.

- Уколико ми се укаже прилика за било каквим запослењем, радо ћу је искористити јер нам је приоритет да обезбиједимо редовна мјесечна примања. Жеља ми је и да сина Милана упишем у вртић како би се могао дружити са вршњацима - каже Далиборка Драгичевић.

Хуманост према Радићима и Драгичевићима показале су и комшије, које упркос тешкој економској ситуацији не наплаћују свој рад на градилишту. Вриједно зидају како би Радићи и Драгичевићи у топлом дому дочекали зиму.

Враћена вјера у живот

Хуманитарна акција је покренута и у Њемачкој. Српска културно-умјетничка друштва "Југос", "Соко", "Растко", "Јелек", "Свети Сава" и "Никола Тесла" организовала су хуманитарну акцију у Минхену. Предсједници друштава недавно су посјетили Радиће и Драгичевиће и уручили им 1.650 евра.

- Много ствари се ипак мијења на позитивно. До сада су били без наде да уопште могу добити било какав посао или помоћ, а сад гледају на живот позитивно - каже Горјана Врејић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана