Прњавор: Неисправна вода код три школе, нема упозорења

Бране Радуловић
Прњавор: Неисправна вода код три школе, нема упозорења

Прњавор - Вода из јавног бунара који је прије двије године изграђен код Основне школе "Бранко Ћопић", Гимназије и Центра средњих школа "Иво Андрић" у Прњавору није исправна за пиће, али упркос томе на тој локацији није постављена табла како би становници и ђаци били упозорени на опасност.

На то је на сједници Скупштине општине Прњавор упозорио одборник Покрета за Прњавор Миодраг Марјановић, говорећи о резултатима анализе узорака воде коју је обавио Институт за јавно здравство РС на чијем је челу.

- На захтјев Комуналног предузећа "Водовод", које газдује овим бунаром, урадили смо анализу и установили да вода бактериолошки није исправна за пиће. Бунар се налази код три градске школе у којима наставу похађа готово 2.000 ученика. Налаз је урађен прошлог мјесеца, али још није постављена табла која би кориснике упозорила да је вода неисправна - рекао је Марјановић.

Истакао је да је у акумулационом језеру Дренова, одакле се градско насеље путем градског водовода снабдијева водом, утврђено огромно присуство пестицида и апеловао на одборнике да се озбиљније посвете овом проблему. Прњаворчани већ годинама не користе воду из језера за пиће већ само као техничку, па се сналазе носећи је са неколико јавних чесми и бунара, међу којима је и онај у којем је вода неисправна.

Технички руководилац "Водовода" Бранислав Ђурић казао је да су добили резултате анализе воде из бунара и са њима упознали надлежне службе општинске управе.

- Наше предузеће нема обавезу да поставља табле које би упозоравале грађане о квалитету воде - казао је Ђурић, додајући да им још нису стигли резултати анализе воде из акумулационог језера Дренова.

Загађена вода била је само једна од скупштинских тема које су изазвале забринутост. Уз 15 раније усаглашених тачака дневног реда, прије почетка засједања увршћена је и расправа о одобрењу сјече огревног дрвета из шуме којом газдује општина Прњавор за потребе Основне школе "Меша Селимовић" у селу Насеобина Лишња.

- Огревно дрво о којем треба да одлучујемо већ је посјечено, па је бесмислено да дајемо одобрење за нешто што је већ урађено. Питањем сјече већ се бави полиција, односно надлежне институције, које ће утврдити ко је одобрио да буде посјечено више од 200 кубних метара огрева са општинског посједа - рекао је шеф Клуба одборника СНСД-а Горан Земун.

Независни одборник Бранко Шиканић казао је да скупштинска већина, коју чине одборници СДС-а, НДП-а, СП-а, СРС РС, дио ПДП-а и представник националних мањина, већ годинама спроводи самовољу.

- Самовоља већине траје већ три године, односно од почетка рада овог сазива Скупштине - рекао је Шиканић, најављујући тужбе против руководства парламента због досадашњег начина рада и одлучивања.

Скупштински маратон

Сједница Скупштине општине прерасла је у маратон. Одборници су засједање започели у петак у десет часова, а окончали у суботу у зору, чиме су оборили рекорд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана