Припрема првачића почиње у понедјељак

Д. С.
Припрема првачића почиње у понедјељак

Бијељина - Програм припреме дјеце пред полазак у школу у Српској почиње у понедјељак и трајаће најмање три мјесеца, саопштено је из Министарства просвјете и културе РС.

Додају да је за предшколски програм у буџету обезбијеђено 240.000 марака, а похађаће га 3.736 малишана у 39 предшколских установа и 41 основној школи у РС.

Ријеч је о програму који је намијењен дјеци која нису била обухваћена неким обликом институционалног предшколског васпитања и образовања.

- Припрема за школу биће организована сваки радни дан по три часа, односно дневно 180 минута. За реализацију овог програма биће ангажовано 150 васпитача, којих је 130 са евиденције Завода за запошљавање РС, па ће на овај начин добити прилику да стекну стручну праксу - рекли су у министарству.

Додали су да ће организација "Спасимо дјецу" подржати овај програм са 100.000 КМ, обезбиједиће потрошни материјал за реализацију програма за 150 васпитних група које ће бити укључене у програм, као и обуку за васпитаче.

- Интензивно се ради на повећању обухвата дјеце организованим предшколским васпитањем и образовањем. У РС 9.227 малишана похађа предшколске установе, што представља 15 одсто од укупне популације дјеце предшколског узраста - истакли су у министарству.

Према њиховим наводима, у РС постоји 41 предшколска установа у јавном и 48 у приватном сектору, што није довољно за обухват какав желе, посебно ако се узме у обзир то да у 20 општина нема предшколских установа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана