Представљене Крсне славе и здравице Срба Доњовакуфљана-Србобранаца

Срна
Представљене Крсне славе и здравице Срба Доњовакуфљана-Србобранаца

Градишка - Књига "Крсне славе и здравице Срба Доњовакуфљана-Србобранаца", аутора Гојка Нинковића, представљена је вечерас у Културном центру у Градишци.

Нинковић је рекао да Срби из Доњег Вакуфа-Србобрана имају 16 славских здравица, да свака од њих има посебан текст, а да је најдужа здравица за домаћина, која се говори од седам до осам минута.


Он је истакао да здравице није измислио, него је чуо од старијих људи и записао, да је у књизи објединио и здравице за вјенчања и крштења, навео 68 насеља у Доњем вакуфу-Србобрану, сва српска презимена и имена и све славе породица из овог краја.

"У књизи су наведени и архаизми, заклињања, преклињања и благосиљања, али и кратак осврт на историју БиХ и Доњег Вакуфа", додао је Нинковић.

Он је рекао да је писао о Србима из Доњег Вакуфа као вјерницима, истичући да су они "богомољачки" народ.

"У Доњем Вакуфу ни један одсто није било некрштених Срба, а гдје смо год иселили и населили на том подручју су цркве пуне", рекао је Нинковић.

Он је навео да се након посљедњег рата и расељавања највише Срба из Доњег Вакуфа-Србобрана населило у Градишку, а доста их живи у Бијељини, Новом Саду, Брчком, Братунцу и Сребреници.

Осим аутора, о књизи је говорио и члан Завичајног удружења Срба Доњовакуфљана Славко Мекињић, који је истакао да је циљ овог удружења да чува своје обичаје, традицију и културу.

Мекињић је рекао да се његова породица труди да и у Градишци слави славу како је славила и прије рата у Доњем Вакуфу и да је и ова књига један од начина како сачувати обичаје Срба из овог краја.

Организатори промоције књиге "Крсне славе и здравице Срба Доњовакуфљана-Србобранаца" су Завичајно удружење Срба Доњовакуфљана, Народна библиотека и Културни центар Градишка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана