Пољопривредна задруга Гвозно Калиновик: Фарме расних јуница јачају сточарство у РС

Милијана Латиновић
Пољопривредна задруга Гвозно Калиновик: Фарме расних јуница јачају сточарство у РС

Бањалука - Пољопривредна задруга "Гвозно" из Калиновика постала је репроцентар за узгој товних пасмина говеда захваљујући пројекту вриједом два милиона марака.

Пројекат заједнички реализују Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Чешка развојна агенција и општина Калиновик.

- Основни репродуктивни материјал од 60 товних грла свјетски познате пасмине абердин ангус за фарму у Калиновику донирала је Чешка развојна агенција - рекли су у Министарству пољопривреде.

Директор пољопривредне задруге "Гвозно" Миљан Велетић истиче да је обнова фарме од великог значаја за општину Калиновик, јер доприноси стварању услова за развој и унапређење пољопривреде.

- Почетком октобра добили смо 60 јуница, а до краја маја очекујемо да ћемо имати још толико с обзиром на то да би све требало да се теле у периоду од фебруара до маја идуће године - казао је Велетић.

Истакао је да продају првих грла очекују половином 2017. године, али ће најбоља остављати за проширење фонда на фарми.

- Захваљујући реконструкцији објеката имамо капацитете за узгој 200 грла. Проширење фарме отвориће и нова радна мјеста, а самим тим повећати и пољопривредну производњу на подручју општине Калиновик - додао је Велетић.

У склопу пројекта "Развој система за узгој говеда у БиХ" биће основани и центри у Рибнику и Лакташима за које је обезбијеђено додатних 60 јуница.

- Ријеч је о 35 грла пасмине абердин ангус, 20 грла пасмине лимузин и пет грла сименталки - рекли су у Министарству пољопривреде.

Додају да с обзиром на потенцијале које Српска има за узгој говеда, првенствено планинске пашњаке, развој фарми по систему "крава теле" је шанса за унапређење живота у руралним крајевима.

- Циљ пројекта је побољшање пасминског састава товних грла и повећање сточног фонда у РС - нагласили су у Министарству пољопривреде.

С циљем унапређења сточарске производње, Министарство пољопривреде обезбјеђује подстицај за узгој говеда, а право остварују сточари који посједују најмање пет крава које дају потомство. Максимални износ подстицаја који подносилац захтјева може остварити у текућој години је 400 КМ по грлу, или максимално 30.000 по подносиоцу захтјева.

Капацитети

РС, према анализи Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, има капацитете за узгој најмање 75.000 грла по систему "крава теле".

- Додатним улагањем и унапређењем ове производње годишња вриједност утовљене и продате јунади износила би око 140 милиона КМ - нагласили су у Министарству пољопривреде.

Репроцентри

- Калиновик

- Рибник

- Лакташи

Пасмина јуница

Абердин ангус

Лимузин

Сименталац

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана