Полиција у Новом Горажду превози пацијенте до болнице

Анита Јанковић
Полиција у Новом Горажду превози пацијенте до болнице

Ново Горажде - Теже пацијенте из Новог Горажда до најближих здравствених установа превози полиција јер је Дом здравља у њиховој општини у колапсу због блокаде рачуна, а санитетско возило није исправно.

Ово је потврдила директор у оставци Дома здравља у Новом Горажду Јелена Гавриловић истакавши да тежи пацијенти углавном добијају здравствену услугу у Фочи или Горажду.

Према њеним ријечима, медицинари у Новом Горажду раде без завоја, газа и великог броја лијекова, а и санитетско возило им је неисправно, због чега су приморани да се довијају на разне начине како би пружили пацијентима услуге.

- Болест не чека и стиже без обзира на то јесмо ли спремни или не. Наша установа тренутно може пружити јако мали број услуга због чега често "вучемо полицију за рукав" како би превезла наше пацијенте до најближих болница јер нисмо у стању да им помогнемо, а није на полицији да обавља наш посао - каже Гавриловићева и истиче да су радници о овој ситуацији обавијестили и медије како би јавности скренули пажњу на проблеме са којима се свакодневно суочавају.

Гавриловићева истиче да је руководство Дома смањило трошкове и број запослених, али да, упркос томе, не може ријешити блокаду рачуна те да им је потребна помоћ Министарства здравља и социјалне заштите РС и локалне заједнице.

- Фонд здравственог осигурања нам је у понедјељак уплатио 50.000 марака које је требало да доставе још у септембру прошле године, али тај новац није довољан да ријешимо нагомилане проблеме. Рачун нам је сада блокиран на износ од 86.000 марака - појашњава Гавриловићева.

Прецизирала је да је међу њиховим пацијентима највише пензионера којима је здравствена заштита свакодневно потребна те да је због одговорности за њихове животе поднијела оставку.

- Не желим испровоцирати ни Фонд, ни начелника ни министра, само указати на проблем прије него што се догоди несрећа. Нећу да сносим одговорност ако неко искрвари у Дому јер нисмо стигли да нађемо превоз, што немамо газе, ако неко добије инфекцију или се угуши - казала је Гавриловићева.

Додала је да им је начелник општине Далибор Нешковић обећао помоћ уколико општина успије да се кредитно задужи.

С друге стране, у Фонду здравственог осигурања РС истичу да за сада нема потребе да се на други начин и у другим установама обезбјеђује здравствена заштита становништву из Новог Горажда. Наглашавају да према овом дому здравља редовно измирују све обавезе које се односе на финансирање примарне здравствене заштите осигураника.

- У прошлој години смо им уплатили 219.350 КМ, као и јануарску траншу. Уз то им је дозначено и додатних 50.000 марака упркос томе што Дом здравља из Новог Горажда има дуговања од око 180.000 КМ према Фонду још из ранијег периода - појаснили су у Фонду.

Поступак руководства установе да кључеве Дома здравља однесу у експозитуру ФЗО РС у Новом Горажду оцијенили су крајње непримјереним, првенствено јер Фонд није оснивач ове установе нити су, како кажу, одговорни за њено функционисање.

- Прављење "представе" за поједине медије у просторијама експозитуре Фонда и тиме ометање нашег рада је недопустиво и за сваку осуду - кажу у Фонду.

Дом здравља Ново Горажде брине о 1.700 регистрованих пацијената, а рачун им је мјесецима у блокади због разних тужби и дугова.

Број радника

Дом здравља у Новом Горажду има 12 запослених, од којих је 11 на неодређено, док једна сестра ради на основу замјенског уговора. Посљедњу плату примили су за април прошле године.

- Од 2013. године, када сам преузела функцију, смањили смо број запослених за 11 радника. Дио тих људи је отишао самовољно, некима је раскинут уговор, а четворо смо обухватили систематизацијом радних мјеста и отпустили - рекла је Јелена Гавриловић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана