Папрено одлагање смећа у Бијељини

Љиљана Алексић
Папрено одлагање смећа у Бијељини

Бијељина - Комунална предузећа из Бијељине за одлагање отпада на регионалној депонији у Бријесници морају платити 40 марака по тони, што је, како тврде, највиша цијена у односу на окружење.

Директор предузећа "Комуналац" Милорад Стјепановић истиче да због тога то предузеће трпи огромну штету.

- Цијена прикупљања комуналног отпада у Бијељини је најнижа у РС и износи 0,118 КМ по метру квадратном простора, а истовремено цијена депоновања смећа на бијељинској депонији је највиша у окружењу, 40 КМ по тони - истиче Стјепановић. Он додаје да за исту количину смећа комунална предузећа у Бањалуци плаћају 33 КМ.

- Не можемо прикупити довољно прихода како бисмо покрили све трошкове настале прикупљањем комуналног отпада - објаснио је Стјепановић.

Са друге стране, у предузећу "Еко-деп", које газдује Регионалном санитарном депонијом у Бријесници код Бијељине, одбацују тврдње да је цијена депоновања отпада превисока. Директор тог предузећа Драгиша Марјановић сматра да су то произвољне оцјене.

- Посљедњих пет-шест година радимо са неекономском цијеном одлагања отпада. Примимо у просјеку 30.000 тона годишње, што није довољно за пројектовани капацитет депоније и то јасно показује да радимо у нереалним условима - рекао је Марјановић.

И једни и други слажу се да се на бијељинској депонији одлаже свега 60 одсто од пројектованих количина смећа.

- Поставља се питање гдје завршава остатак смећа. Имамо осјећај да комунална предузећа која довозе отпад на депонију  покривају разлику у цијени, јер "Еко-деп" не може сакупити довољне количине - тврди Стјепановић.

Током прошле године на санитарној регионалној депонији у Бријесници депоновано је око 30.000 тона комуналног отпада, а планом је предвиђено одлагање 70.000 тона отпада.

- Бањалучка депонија годишње заприми 100.000 тона смећа и њихов годишњи приход је више од три милиона марака, а наш 1,1 милион. И ми бисмо били задовољни цијеном од 33 КМ под условом да примимо од 60.000 до 70.000 тона отпада - истиче Марјановић.

Дивље депоније

Заједнички проблем очигледно представља несавјесно понашање појединаца, који отпад одлажу на непрописним мјестима и тако стварају дивље депоније. Према подацима бијељинског предузећа "Комуналац", у Семберији 13 одсто грађана не плаћа услуге одвоза смећа. Несавјесним Бијељинцима почели су да шаљу опомене и тужбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана