Отворена изложба Живот у бронзи

Срна
Отворена изложба Живот у бронзи

Бијељина - У Музеју Семберије у Бијељини вечерас је отворена изложба "Живот у бронзи" из добојског Музеја, аутора Александра Јашаревића.

Изложба даје увид у садржај неких од најзначајнијих предмета из Музеја у Добоју - оставу оружја и оруђа из Мајдана, керамичке посуде и накит из Липца, те пољопривредно оруђе из Грапске.


Директор Музеја Семберије Момчило Копривица каже да се ова археолошка изложба односи на доба метала, односно производњу метала.

"У то доба двије су познате руде - руда бакра и руда калаја, а у њиховом садејству ковачи су направили нову легуру која ће допринијети развоју и процвату тог времена, легуру бронзе која, не само да ће допринијети процвату друштва из времена прије нове ере, већ је подарила и име једном добу, једној епохи - такозвано Бронзано доба", рекао је Копривица.

Ријеч је о периоду од 1.250 године до 1.800 године прије нове ере који доживљава процват највише изражен и присутан на простору од Алпа до Карпата, те на просторима ријека Дунава и Саве.

"На тим локалитетима, као и на нашим, пронађене су велике оставе, односно разни предмети тог доба који се, када је ријеч о нашим просторима, чувају у Музеју у Добоју, а вечерас су пред бијељинском публиком", рекао је Копривица најављујући другу вечерашњу манифестацију у Музеју посвећену архелошком филму.

Александар Јашаревић, кустос-археолог добојског Музеја, рекао је да је вечерашња изложба специфична по томе што су први пут у Семберији изложени неки експонати који још нису виђени и никада нису излагани, чак ни у збирци добојског Музеја.

"Ријеч је о неколико предмета који су нам се тек сада вратили са рестаурације из Беча тако да их први пут јавност види овдје у Семберији", рекао је Јашаревић додавши да је вечерас представљено 70 експоната.

Он је навео да су предмети углавном бронзани, нешто мало их је керамичких и представљају, каже Јашаревић, мала умјетничка дјела.

Изложба ових експоната биће отворена до 25. фебруара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана