Османовић незаконито у фотељи предсједника СО Братунац

Маријана Миљић
Османовић незаконито у фотељи предсједника СО Братунац

Бањалука - Влада РС обуставила је извршење одлуке Скупштине општине (СО) Братунац којом је са мјеста предсједника СО разријешен Ћазим Јусуповић (СДА) и именован Адил Османовић (СДП) јер је утврђено да је одлука незаконита.

У "Службеном гласнику РС" објављено је да Влада РС на приједлог Министарства управе и локалне самоуправе обуставља одлуку о избору предсједника Скупштине општине коју је донијела СО Братунац 25. децембра прошле године због кршења Статута и Пословника овог локалног парламента. Извршење одлуке обустављено је до доношења одлуке надлежног суда.

Влада је овакву одлуку донијела након што се министарству обратио Јусуповић који је навео да су именовањем Османовића прекршени Статут и Пословник Скупштине општине Братунац јер је сједницу локалног парламента могао да сазове само он, што није испоштовано.

И Влада сматра да није испоштована законска процедура за сазивање сједнице, односно да је она сазвана у супротности са Законом о локалној самоуправи.

- Наиме, сједницу је на захтјев групе од 14 одборника сазвао потпредсједник СО иако се из приложене документације не може закључити да је предсједник био спријечен или одбио да је сазове. Потпредсједник СО је, у конкретном случају, могао сазвати сједницу само под условом да је предсједник одбио или био спријечен да то уради, што није доказано у изјашњењу Скупштине општине Братунац - кажу у Влади.

Јусуповић тврди да је на захтјев одборника да закаже ванредну сједницу локалног парламента одржао колегијум и рекао да ће у року од 15 дана сазвати сједницу.

- Међутим, начелник Братунца Недељко Млађеновић тражио је да се сједница одржи у року од пар дана - тврди он.

Појашњава да је на крају сједница и одржана на инсистирање појединих одборника и Млађеновића мимо законских процедура, те да је на њој именован Османовић за предсједника локалног парламента.

Сједницу је водио потпредсједник Миладин Јокић, а Јусуповић тврди да ју је сазвао најстарији одборник Саво Вујић.

- Сазивањем сједнице СО на тај начин прекршени су Статут и Пословник парламента - казао је Јусуповић и додао да он није одбијао да сазове сједницу већ је инсистирао на томе да се придржавају законских процедура.

Тврди да је смијењен због тога што Млађеновић жели да има контролу над радом СО.

- Смијењен сам јер не желим да се ради мимо закона. Међутим, Млађеновићу такви људи не требају - истакао је Јусуповић, који је изабран за предсједника Скупштине 13. октобра, након што је смијењен Османовић.

С друге стране, Османовић тврди да је он на ову функцију именован легално, те да су за засједање сједнице Скупштине општине испуњени сви услови.

- На сједници локалног парламента 14 одборника гласало је за смјену Јусуповића. Након његове смјене одлуком скупштинске већине ја сам изабран на предсједника Скупштине. Ту не видим ништа спорно - казао је Османовић и додао да још нису добили одлуку Владе РС да је његово именовање спорно.

Млађеновић јуче није одговарао на наше позиве.

Гласање

За посљедњу промјену предсједника Скупштине општине Братунац гласали су одборници из Клуба СДА-СБиХ и то њих четири, те три одборника СДС-а, два НДП-а, по један из ДНС-а и СРС "Др Војислав Шешељ" као и два одборника који самостално дјелују у Скупштини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана