ОШ Петар Кочић из Имљана код Кнежева: Знање из учионице за плод у пластенику

Анита Јанковић
ОШ Петар Кочић из Имљана код Кнежева: Знање из учионице за плод у пластенику

Кнежево - Ученици Основне школе "Петар Кочић" из Имљана код Кнежева од прољећа ће засукати рукаве и узгајати паприку, парадајз и краставац у пластенику који им је донирала организација "World Vision".

Управа школе је дошла на идеју да оснује ученичку задругу и покрене пластеничку производњу поврћа, која је због надморске висине од 1.100 метара неизводљива на отвореном.

- Желимо да нашим ученицима и становништву практично и уз помоћ едукатора помогнемо у узгоју органског поврћа. Сигуран сам да ће наши добри резултати у производњи паприке, парадајза и краставца утицати да пластеничка производња постане популарна у нашем крају - каже директор школе Душан Радулић и напомиње да им је организација "World Vision" помогла у набавци пластеника вриједног 1.700 марака.

Пластеник је већ постављен у школском дворишту, а припремљена је и земља за сјетву. У школи с нестрпљењем чекају прољеће како би прва сјемена положили у плодну црницу.

- Надам се да ће се задруга развијати јер имамо много простора за сјетву. Потражићемо едукативну помоћ од Пољопривредне школе из Кнежева и из Министарства пољопривреде РС како би наше поврће било што бољег квалитета и да би принос био добар - прича Радулић.  

Учитељ Радован Келеман водиће ученичку задругу, а задужен је за избор ђака који ће удружити снаге и помагати у пластенику.

- Дјеца су одушевљена. Успјех наше задруге је загарантован јер кад се мале руке сложе, све се може - каже Келеман и додаје да ће током садње помагати педесетак ђака углавном виших разреда.

Он истиче да планирају покренути и плантажу јагодичастог воћа и засадити јагоду, малину, купину, боровницу и аронију, те набавку бар још једног пластеника.

- Знање које ученици стекну у школском пластенику и на плантажи пренијеће својим укућанима, који могу покренути пластеничку производњу - каже Келеман.

Школу у Имљанима похађају 132 ученика, од којих су 52 путници и за њих је обезбијеђен превоз. Директор каже да им још недостају рачунарска опрема и нови паркет за фискултурну салу.

Чувари традиције

Ученици из Имљана вриједно раде и на очувању традиције. У априлу прошле године су одржали интеркултурални фестивал који је имао за циљ промоцију и очување традиције, народне ношње и обичаја, а осим смотре фолклора, одржано је и такмичење у традиционалним дисциплинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана