Општина Кнежево: Кршили законе, крили дефицит

Драгана Келеч
Општина Кнежево: Кршили законе, крили дефицит

Кнежево - Руководство општине Кнежево покушало је да сакрије да је прошлу годину завршило са дефицитом, а утврђено је да им није било страно кршење многих закона, те да годинама јавним установама руководе вршиоци дужности, умјесто да именују директоре.

Показано је то у ревизорском извјештају општине Кнежево за 2014, за чије је финансијске извјештаје Главна служба за ревизију јавног сектора РС дала негативно мишљење. Кнежево је за 2014. годину исказало суфицит од 275.451 марку, а по налазу ревизије буџетски издаци су већи од исказаних за 336.000, па је општина остварила дефицит у износу од 60.549 КМ.

Ревизори су утврдили да је било пропуста у раду локалне Скупштине, почевши од доношења буџета, до обрачуна плата функционерима. У извјештају је наведено да Кнежево ни лани није усвојило буџет нити разматрало извјештаје о извршењу буџета из ранијих година. Надлежни нису усвојили ни планове рада и развоја општине, нити именовали чланове управних одбора и директоре у јавним установама.

- Те функције и даље обављају вршиоци дужности, именовани још 2012. године - упозорили су ревизори.

Непостојање планова рада није спријечило надлежне да за лична примања радника дају лани скоро милион КМ.

- Код обрачуна плата функционера није примијењена Одлука о платама из 2009. године, а у обданишту "Радојка Лакић" за обрачун плата примијењени платни коефицијент био је нижи од доње границе - наводе ревизори.

Није све било чисто ни приликом исплата за путовања и смјештај, за шта је потрошено више од 50.000 марака. Од тог износа чак 30.127 марака дато је за гориво.

- Општина има три службена возила, а потрошња горива није контролисана, јер нису дефинисане процедуре за то, а није познато ни колико је километара пређено - стоји у извјештају.

Проблема је било и са поштивањем одредаба Закона о јавним набавкама БиХ и са наплатом услуга за комуналије.

Начелник Кнежева Боро Шкељић каже да ревизори ништа нису погријешили и да су до сада сачинили најобјективнији извјештај и реално приказали хаотично стање у тој општини.

- Све наведене слабости се односе на функционисање Скупштине општине, која не ради већ близу три године. И кадровска питања и разрјешења, запошљавање, начелници, пословање, све је то јер Скупштина не ради, па није чудно да смо добили негативан ревизорски извјештај - истакао је Шкељић.

Када је у питању приказани суфицит, односно дефицит у овој општини, Шкељић каже да је он настао искључиво због кредита у Инвестиционо-развојној банци РС и чија рата на годишњем нивоу износи око 336.000 марака.

- Тај кредит нисмо ни враћали. Ево сад нам ИРБ нуди и неки репрограм, али он је дигнут у криминалним околностима и питање је како ћемо се према њему односити - додао је он.

Центар за социјални рад и обданиште

Ревизори су установили и да у Центру за социјални рад у Кнежеву није запослен потребан број стручних радника. Њихове замјерке нису изостале ни на рад Дјечијег обданишта "Радојка Лакић" у тој општини, гдје је за вршиоца дужности директора те установе, како истичу, именовано лице које не испуњава услове, јер нема одговарајући ниво високог образовања и радно искуство у образовању.

Препоруке ревизора начелнику општине

1. сачинити регистар интерних прописа

2. примијенити адекватне поступке јавних набавки

3. током припремања и израде буџета сагледати реалне могућности финансирања и у складу са тим планирати активности које ће извршавати

4. успоставити систем интерних контрола

Препоруке ревизира Скупштини општине

1. да извршава надлежности које су јој наложене Законом о локалној самоуправи

2. да повјерене надлежности које се односе на доношење буџета спроводи у складу са Законом о буџетском систему РС

3. да донесе програме и планове коришћења остварених намјенских средстава и прати њихово спровођење

4. да пропише обавезу плаћања комуналне накнаде

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана