Одржано Босиљковање у Дервенти, наставак у Пелагићеву, Броду и Шамцу

Срна
Одржано Босиљковање у Дервенти, наставак у Пелагићеву, Броду и Шамцу

Дервента - Интернационални фолклорни фестивал "Босиљковање" одржан је у Спортско-културном центру у Дервенти, у организацији Културно-умјетничког друштва младих "Босиљак".

Начелник општине Дервента Милорад Симић је синоћ, отварајући ову манифестацију, пожелио добродошлицу културно-умјетничким друштвима, те похвалио организаторе фестивала који су направили препознатљив културни догађај, који окупља велики број учесника.

Посјетиоци су имали прилику да виде наступе фолклорног ансамбла "ОЗД" из Мађарске, Културно-умјетничког друштва /КУД/ "Склад" из Ђакова, фолклорни ансамбл "Реситеана" из Румуније, Умјетнички ансамбл "Чивија" из Шапца, КУД "Змај од Босне" из Градачца, наступ домаћина манифестације "Босиљка" и мажореткиње "Склад" из Ђакова.

Прије одржавања централног концерта, домаћин је приредио добродошлицу за учеснике фестивала, а организоване су презентације традиционалних јела, рукотворина, народних ношњи, музичких инструмената.

Умјетнички руководилац "Босиљка" Стана Наградић изјавила је Срни да се фестивал одржао по 19. пут у Дервенти, по календару Свјетске асоцијације за организовање фестивала фолклора и традиционалне културе, чији је "Босиљак" члан.

"Све је протекло добро. Једино што нам лоше вријеме није ишло у прилог, па смо дефиле учесника улицама града одгодили, а вјерујемо да ће наредних година и ова традиција поново бити саставни дио манифестације", рекла је Наградићева.

Фестивал "Босиљковање" биће настављен концертима у Пелагићеву, Броду и Шамцу, гдје ће им се придружити и локална друштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана