Одборник Мирослав Николић из Власенице комшиницу породио у ауту на путу до болнице

Милијана Латиновић
Одборник Мирослав Николић из Власенице комшиницу породио у ауту на путу до болнице

Власеница - Било је страха, панике, узбуђења, не могу да нађем праву ријеч да опишем ситуацију. Држим на рукама тек рођену бебу и Бога молим да заплаче и да је све добро.

Овим ријечима је своју несвакидашњу причу за "Глас Српске" почео власенички одборник Мирослав Николић, којег становници ове општине много више препознају по његовим великим и хуманим дјелима него по политици.

Догађај који ће сигурно памтити цијелог живота је долазак на свијет једне дјевојчице.

- У недјељу ујутро око три сата из сна ме пробудио телефон. Помислио сам да нико не зове у то доба без разлога. И заиста, разлог је био и више него велики. Познанику из села Стевићи, мјесна заједница Цикоте, порађала се супруга - испричао је Николић.

Истакао је да није размишљао ни секунд, спремио се и кренуо пут села и не слутећи да ће он бити тај који ће породити двадесетпетогодишњу Драгицу Мишић.

Уз пут је срео пријатеља и позвао га да крене с њим пут села. Николић прича да су у тренутку њиховог доласка у Стевиће породиља и њен супруг Драган чекали на кућном прагу.

- Кренули смо одмах у болницу. Трема је била велика, не знам ко је више био уплашен, нас двојица или отац Драган. Макадамски пут, жена се ваљда и потресла мало и почео је пород, пет недјеља прије термина. Истини за вољу, појма нисам имао шта да радим, али сам знао да морамо помоћи - узбуђеним гласом испричао је Николић.

Истакао је да су све вријеме телефоном звали Хитну помоћ, али на позиве нико није одговарао. У засеоку Рашића Гај, удаљеном 15 километара од Власенице, захваљујући овом храбром човјеку, на свијет је дошла здрава дјевојчица, која ће по свом старијем брату Бојану добити име Бојана.

- Све што сам имао у ауту била је једна дуксерица, дочекао сам бебу и замотао је у њу. Пресјекли смо некако пупчану врпцу и беба је почела да плаче. Вјерујте ово је нешто што ћу памтити до краја живота - казао је Николић и додао да је због страха у међувремену позвао и полицију, која их је чекала испред болнице. Дежурни љекари су примили Драгицу и њену бебу, прегледали, а потом упутили у болницу у Зворник.

- Јавили су ми да су њих двије добро и за дан, два ћу, уз Божију помоћ, са Драганом по њих у болницу - рекао је Николић.

Драгану Равњаку и његовој супрузи Драгици ово је друго дијете. Поносни отац није крио узбуђење.

- Није било свеједно, уплашили смо се сви. Али, хвала Богу да на овом свијету има добрих људи као што је Мирослав, па је дошао по нас и помогао нам. Да није било њега, ко зна како би све прошло - рекао је Равњак.

Додао је да је цијелу ноћ позивао Дом здравља, комшије, али нико осим Мирослава Николића није му се јавио.

Малена Бојана на свијет је дошла 14. фебруара, у необичним околностима, али као највећа радост својим родитељима, на дан који је у свијету посвећен љубави.

Хуманиста и Дјед Мраз

Рушећи стереотипе да политика и хуманост тешко иду заједно, Мирослав Николић сваке године обуче одијело Дједа Мраза и од свог одборничког додатка пакетићима обрадује 60 дјеце.

Редовно обилази мјештане и помаже им колико може. Неколико пута је водио сву дјецу из села у биоскоп и обезбиједио им превоз до школе. Помагао је и кад су ишли на екскурзије и о свом трошку возио их код љекара у Бањалуку. Овај човјек великог срца често у помоћ прискочи и старијима, а недавно се одрекао свог одборничког додатка да би демобилисаним борцима биле исплаћене једнократне помоћи.

Николићев подвиг је још већи када се узме у обзир да његова породица живи од 520 КМ, колико износи плата овог хуманисте и онога што обезбиједе бавећи се пољопривредом.

Лифт

Да је рођење дјетета заиста најљепша ствар у животу, без обзира на то што се понекад деси на необичном мјесту, свједочи и примјер храбре мајке Александре Миловановић из Бијељине, која је почетком године на свијет донијела маленог Павла у лифту.

Љекари широм Српске истичу да није ријеткост да се жене породе код куће или на путу до болнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана