Од рака дојке обољело 45 жена и три мушкарца

Срна
Од рака дојке обољело 45 жена и три мушкарца

Вишеград - У Вишеграду је ове године регистровано 45 жена и три мушкарца који су обољели од карцинома дојке, речено је на предавању у овом граду организованом поводом мјесеца борбе против рака дојке.

Специјалиста радиолог Соња Митрашиновић рекла је Срни да су најугроженије жене животне доби од 50 и више година, али је истакла и поражавајући податак да има веома младих дјевојака које су обољеле од рака дојке.


Митрашиновићева је нагласила да ни мушкарци нису поштеђени ове болести, али је много мањи проценат обољења него код жена.

"У Дому здравља Вишеград регистрована су три пацијента мушког пола обољела од карцинома дојке", рекла је Митрашиновићева.

Она је истакла да је најосновнији самопреглед који и жене и мушкарци могу да раде код куће и, уколико уоче било какву промјену на дојци, треба одмах да се јаве породичном љекару.

Према њеним ријечима, само први у низу прегледа је најбитнији јер само тако болест може бити откривена у почетном стадијуму када је проценат изљечења веома велики.

Предавање о раку дојке и самопрегледу одржано је у организацији општине Вишеград и Дома здравља, а у сарадњи са локалним Удружењем жена обољелих од рака дојке "Аска".

Предсједник Удружења жена "Аска" Светлана Новаковић рекла је да ово Удружење помаже женама обољелим од рака дојке.

"Обољела сам прије 11 година и то је била најагресивнија врста рака дојке. Успјела сам да се изборим и добијем подршку жена које су то преживјеле, а борба се и даље наставља", рекла је Новаковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана