Обнова обуставља рад породилишта у Дервенти

nezavisne.com
Обнова обуставља рад породилишта у Дервенти

​Дервента, Прњавор - У Дому здравља Дервента у току су унутрашњи радови опремања породилишта, због чега ће од 1. новембра бити привремено обустављен рад у њему док се обнова не заврши.

Мирко Шаран, директор Дома здравља Дервента, рекао је за "Независне" да се реконструкција изводи како би ванболничко породилиште задовољило све стандарде по налогу Министарства здравља и социјалне заштите РС.

Ти стандарди, подсјетимо, подразумијевају да се испоштују правилници који су јасно дефинисали шта једно породилиште мора да има, а то је операциона сала са свом пратећом опремом и стручним кадром како би труднице и породиље те новорођенчад имали најбоље услове.

Труднице ће се, док трају радови, како каже Шаран, порађати у Добоју, Бањалуци или гдје оне буду жељеле.

Осим тих радова, како истиче Шаран, све остало иде планираним темпом и у току је едукација кадра који је тренутно на специјализацији. Истиче да им је рок да ванболничка породилишта опреме у складу са прописаним стандардима био до половине године, али им је тај рок пролонгиран, а ова локална заједница уложила је велики труд да очува породилиште.

Њима је, подсјећамо, Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите РС, приликом посјете у августу рекао да ће се овој локалној заједници омогућити да заврши започету реконструкцију и да услове могу да испуне до краја године. Општина Дервента, како је тад речено, издвојила је око 150.000 КМ за помоћ у опремању породилишта са потребном опремом.

Дарко Томаш, начелник Прњавора, у којем такође егзистира ванболничко породилиште, рекао нам је да ово породилиште засад неометано функционише и да оно неће бити доведено у питање, јер ће све активности бити завршене у року који је оставило Министарство.

"Рок није тачно дефинисан, али нам је речено да ћемо до краја године имати простора да ријешимо све што је планирано", каже Томаш и додаје да је у току набавка опреме за операциону салу, као и активности на ангажовању кадра. Истиче да још није завршена набавка комплетне опреме те се надају и помоћи Министарства.

Из Министарства здравља и социјалне заштите РС истичу да су директори домова здравља Прњавор и Дервента, као и начелници ових општина, упознати са условима које једно породилиште треба да испуњава и у више наврата су изразили спремност те је договорено да ће пронаћи адекватна рјешења у складу Законом о здравственој заштити РС и одговарајућим подзаконским актима.

"Министарство је цијенило интерес тих локалних заједница и захтјеве јавности за одржавање породилишта у тим срединама. У домену свог рада и надлежности, Министарство је у међувремену максимално изашло у сусрет у погледу давања сагласности за специјализације, као и времену за обезбјеђивање кадра и опреме. До руководилаца ових домова здравља и њихових оснивача - општина је да оцијене своје могућности испуњавања прописаних услова и донесу одлуке о будућем раду породилишта у оквиру ових здравствених установа", кажу из Министарства.

Напомињу да су у фокусу рада Министарства, прије свега, сигурност и здравље трудница, породиља и новорођенчади, што очекују и од свих запослених у здравственом систему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана