Новинар Гласа Српске упознао вриједности два руска града: Дубна науком парира снази и љепоти Москве

Драгана Келеч
Новинар Гласа Српске упознао вриједности два руска града: Дубна науком парира снази и љепоти Москве

Москва - Представници медијских кућа из цијелог свијета имали су прилику да виде најзначајније знаменитости московске регије.

Дио студијског програма "Нова генерација" на позив Амбасаде Русије у БиХ били су и новинари "Гласа Српске" и "Независних новина". Обилазак руске престонице Москве и града науке Дубне оставио је без даха представнике седме силе из Јужноафричке Републике, Индије, Велике Британије, Француске, Њемачке, Словеније, Кине и Србије. Посебни утисци понесени су из срца Москве приликом обиласка једног од симбола града и цијеле Русије - цркве Светог Василија Блаженог. Незаобилазна адреса на Црвеном тргу био је и Лењинов музеј, који је и послије толико времена једна од најпосјећенијих туристичких атракција у Москви. Посебне уздахе изазвале су зидине Кремља, а јединствен амбијент дочекао је госте са свих страна свијета у Китај городу - старом трговачком кварту кривудавих улица из 13. вијека и пјешачкој зони Арбат.

Ријека Волга, кип Лењина, богата културна и историјска баштина и највећа достигнућа у области нуклеарног и биомедицинског истраживања само су дио онога што се може видјети у Дубни, удаљеној око 125 километара од Москве. Цијела Дубна одише науком, а и име је добила захваљујући научном достигнућу. Дубна носи име по дубнију - 105. елементу у Мендељевој таблици, који је поред њих још неколико откривен у том граду. Најбољи физичари из цијелог свијета долазили су и још долазе да истражују у њеном институту, који посједује најмодерније лабораторије и запошљава више од 4.500 људи.

Градоначелник Дубне Вјачеслав Мукхин истакао је на пријему да је почаствован посјетом новинара и изразио наду да ће кући понијети најљепше слике и успомене.

- Ово је град инжењера и истраживача, који је од посебног значаја за руску владу. Препознатљиви смо по највећим научним достигнућима у области нуклеарне и нанотехнологије, гдје сваке године имамо све запаженије резултате - истакао је Мукхин.

Дубна је одушевила чак и новинаре који нису први пут на руском тлу.

- Била сам и раније у Русији, али Дубна ме је заиста импресионирала. Њена достигнућа у области науке су невјероватна - рекла је Алесандра Власова из Велике Британије.

Јединствени универзитет

Директор Универзитета у Дубни Димитриј Фурсаев каже да су једини универзитет у свијету који има студијски програм економије и физике, што је необичан и риједак спој.

- Захваљујући јакој вези са Институтом за нуклеарно истраживање у Дубни талентовани студенти имају прилику да иду на најквалитетнију практичну наставу - казао је Фурсаев.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана