Народна библиотека у Добоју: Обнова по мјери најмлађих

Дијана Дујић
Народна библиотека у Добоју: Обнова по мјери најмлађих

Добој - Зграда Народне библиотеке Добој, која је лани током разорних поплава претрпјела огромну штету, ће у фебруару сљедеће године добити ново рухо.

Влада Француске је за обнову библиотеке обезбиједила 600.000 марака, а радови су у пуном јеку.

Напоре радника библиотеке да што прије обнове ову установу препознали су бројни донатори и појединци који и данас донирају књиге и опрему за рад. Захваљујући њима библиотека неће само засијати новим сјајем, већ ће најмлађи љубитељи писане ријечи добити додатни простор.

- Одјељење за одрасле кориснике остаће као што је и било, док ће изнад њега дјеца имати 200 квадрата свог простора, што је било неопходно да од малих ногу стичу читалачке и навике доласка у библиотеку. Добићемо и галерију гдје ћемо постављати наше изложбе што није било омогућено у старим просторијама - изјавила је директор народне библиотеке Добој Славица Гостимировић.

Она је испричала да због радова који се изводе библиотека ради у импровизованим условима, у просторијама Америчког кутка. Ипак, особље библиотеке истиче овакви услови нису препрека да читаоци посјећују ову културну установу.

- Имамо поприличан број читалаца. Дјеца углавном читају лектире, али нађу времена да прочитају и неку лаганију литературу. Много нам долазе и пензионери. Мушкарци обично траже литературу која се односи на политичку ситуацију, а пензионерке траже нешто лаганије да се опусте - испричала је библиотекар Татјана Ђуричић.

Током прошлогодишње мајске поплаве добојска библиотека је остала без готово половине књижног фонда, а највише је страдало дјечије одјељење. Захваљујући бројним донацијама књига у овој културној установи се надају да ће успјети да обнове књижни фонд.

- Задовољни смо пристиглим донацијама које и даље долазе стално. Није то нешто велико, али надамо се да ћемо се вратити на ону цифру којом смо располагали прије поплаве - казала је Гостимировићева.

У поплавама је уништено више од 40.000 књига, те новинска архива која је сакупљана од 1945. године.

Бујица

У бујици која је средином маја прошле године девастирала зграду библиотеке у Добоју све просторије су биле захваћене водом. Дјечије одјељење је било толико уништено да није било ни пода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана