На добош иду 62 липицанера прњаворске ергеле Вучијак

Бране Радуловић
На добош иду 62 липицанера прњаворске ергеле Вучијак

Прњавор - У дотрајалим стајским објектима Липицанерске ергеле "Вучијак", у прњаворском приградском насељу Лужани, зиму чека 149 расних коња, међу којима ће на десетине њих бити понуђено новом газди.

Основно стадо "плесача балета", како их многи зову због грациозности њихових покрета, биће у фебруару проширено за још двадесетак ждребади, која ће тек стићи на свијет.

Ергела је прије извјесног времена коначно добила руководеће органе, након стечајног поступка који је трајао чак четири године. Уз редовне активности, један од важнијих послова нове управе биће организовање продаје коња.

- Надлежна комисија утврдила је да располажемо вишком од 62 грла, па ћемо организовати јавну продају. Док је ергела била у стечају, одржано је неколико лицитација, али је интересовање потенцијалних купаца било скромно, јер је почетна цијена била превисока за данашње прилике - рекао је директор ергеле Ранко Грубешић.

Процијењено је да ће преосталих 87 грла бити довољно за основне функције ергеле и остваривање амбициозних планова. Ергела запошљава 11 радника, што је далеко испод стандарда, па ће ново руководство морати да ријеши и овај проблем. У првом плану је ангажовање професионалних инструктора јахања, јер ће бити обновљен коњички спорт.

- Планирамо и изградњу два мањежа. Јачање кондиционе припремљености грла такође ће бити у групи наших приоритета, јер су и на том плану липицанери запуштени - казао је Грубешић.

За овогодишње потребе ергеле из ресорног министарства одобрено је 300.000 марака, што ће бити довољно за издатке и редовне плате "коњушара". Са идентичним износом ергела ће, како процјењују у фирми, моћи да изнесе и све трошкове дјелатности у 2016. години.

Ергела "Вучијак" је основана 1946. године. Била је власништву СФРЈ и служила за потребе ЈНА. Од 1990. године до данас власничка структура се мијењала четири пута.

Власник ергеле "Вучијак" у фебруару 2010. године постала је Влада РС, која је платила милион марака, али је право руковођења добила тек након завршетка четворогодишњег стечајног поступка. Застој је узроковао спор због парцеле површине од 70 дунума, на коју је право полагало и предузеће "Ратар", које је изгубило судски спор.

Док су се власничка права доказивала, коњи су гладовали. Било је дана када су мјештани из околних села сакупљали новац за бале сијена.

Липицанери

Нова управа "Вучијака" ускоро ће успоставити контакте са ЛИФ-ом Међународном федерацијом липицанера, која води бригу о преосталом броју ове пасмине на свим континентима.

Пасмина је настала у 16. вијеку и постала једна од најпознатијих, а процјењује се да у свијету има још само око 3.000 ових грла.

Липицанер, грациозног изгледа, погодан је за дресуру, а ова пасмина представља културну вриједност Европе.

Овакви коњи се користе у шпанској краљевској школи јахања. На бечком двору служили су за параде. Заљубљеници у коњичке спортове складност њихових покрета пореде са балетом.

Планови новог руководства

Ангажовање професионалних инструктора јахања

Обнављање коњичког спорта

Изградња два мањежа, за љето и за зиму

Јачање кондиционе припремљености грла

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана