Морске дубине маме истраживаче

Цвија Мркоњић
Морске дубине маме истраживаче

Неум - Тајне и мистерије морских дубина намамиле су бројне волонтере, међу којима су и млади из РС, који су се пријавили на конкурс за истраживаче, а који је расписала Организација за истраживање и заштиту морских паса "Шарклаб интернешнл".

Један од суоснивача и предсједник Управног одбора ове организације, која се убраја у кровне европске организације у овој области Андреј Гајић је нагласио да су им потребни сарадници за рад у оквиру пројекта "Биодиверзитет Неумског залива", који спроводе од 2011. године. Добродошли су биолози, ветеринари, као и техничари, без обзира на струку старости око 20 година.

- До сада се пријавило више од 30 људи, а конкурс је отворен до 31. јануара и све што кандидати треба да пошаљу на нашу и-мејл адресу цемасцииЖгмаил.цом су име, презиме и контакт подаци - навео је Гајић.

Сједишта одјељења под називом "Шарклаб Адрија" за област Јадранског мора су у Сарајеву и Сплиту, али волонтери који буду ангажовани не морају нужно да се преселе, јер је организација у могућности да обезбиједи све неопходно за рад, уколико се у једном граду налази више волонтера.

- Чак и ако волонтер није у могућности да дође у једно од сједишта, ми пронађемо начин на који може радити са нама од куће - појаснио је Гајић и додао да се током седмице укупно ради око 20 часова.

Ово је сјајна прилика и због тога што ће сви пријављени кандидати добити прилику да се опробају у овом послу, јер ће "Шарклаб" свим заинтересованима омогућити бесплатно похађање разних обука током године.

- Сваки тим, који чини између 10 и 15 кандидата, пролази теоретске и практичне обуке у области анатомије, хистологије, ембриологије, патологије, методологије теренског рада и слично. Они ће током обуке бити и тестирани у различитим ситуацијама, а најбољи ће имати прилику да се запосле у "Шарклабу" и наставе рад са нама - истакао је Андреј.

Пројекат "Биодиверзитет Неумског залива" чине три основна дијела - обука за истраживачки рад, теренска и лабораторијска истраживања, а осим одласка на теренска истраживања у Неум "Шарклаб" омогућава и учешће у истраживањима у Европи, Азији и Африци.

Овај пројекат се примарно односи на ајкуле и раже које живе у мору на подручју Неума, али су га млади истраживачи

проширили и на остале групе риба.

"Шарклаб интернешнл"

Сједиште организације "Шарклаб интернешенел" се налази на Малти, а своје тимове истраживача имају у 15 земаља на пет континената.

Андреј Гајић, руководилац одјељења "Шарклаб Адрија", је заједно са својом групом прије око пет година први радио детаљна истраживања Неумског залива, која су показала да на том подручју обитава седам врста морских паса и пет врста ража.

Пројекат нуди

Напредовање и стручно усавршавање у оквиру "Шарклаба"

Праксу широм Европске уније 

Учествовање у изради научних публикација

Усавршавање знања у лабораторији и на терену

Бесплатне курсеве роњења

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана