Модрича: Отворен дневни центар за лица са посебним потребама

Срна
Модрича: Отворен дневни центар за лица са посебним потребама

Модрича - У Модричи је данас отворен Дневни центар за дјецу са посебним потребама, у чију изградњу и опремање су ова општина и швајцарска хуманитарна организација "Дјеца нашег свијета" уложиле 542.000 КМ.

Дневни центар свечано су отворили предсједник ове швајцарске хуманитарне организације Јозеф Фукс, министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, помоћник министра здравља и социјалне заштите Српске Бранка Сладојевић, начелник Модриче Младен Крекић и група дјеце са посебним потребама.

Крекић је рекао да је општина обезбиједила грађевинско земљиште, а из локалног буџета 42.000 КМ за израду пројекта, издавање грађевинске документације и инфраструктуру.

Осим Дневног центра за дјецу са посебним потребама који носи назив "Сунце Обервалиса", Модрича је, према ријечима Крекића, добила и пријатеље - организацију "Дјеца нашег свијета" из швајцарског града Обервалис, која је у изградњу и опремање Центра уложила 500.000 КМ.

Фукс, оснивач и предсједник организација "Дјеца нашег свијета" из Обервалиса, рекао је да је одушевљен изгледом и квалитетом објекта.

"Објекат је испунио сва наша очекивања" рекао је Фукс, који је предводио групу од 20 чланова организације.

Он је истакао да је изградњом Центра изграђено јако пријатељство са руководством и грађанима Модриче.

Сладојевићева је рекла да ће Министарство здравља и социјалне заштите Српске пружити логистичку и сваку другу подршку Центру и помоћи да се развијају услуге дневног збрињавања дјеце са посебним потребама.

Према њеним ријечима, тренутно у Републици Српској има 12 центара за дневно збрињавање дјеце са посебним потребама.

Иницијативу за изградњу дневног центра покренуо је након прошлогодишњих поплава Бранко Видић из Врањака код Модриче, који живи и ради у покрајини Валис у Швајцарској.

Предсједник Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Модрича Слободан Савић рекао је да је у Удружењу регистровано 95 чланова доби од седам до 60 година.

Савић је нагласио да тренутно нема довољно стручног и техничког особља за рад са дјецом, због чега ће рад бити по групама, а боравак дјеце и родитеља ограничен на највише три сата дневно.

"Општина и центар за социјални рад Модрича обезбиједили су психолога, а у наредном периоду очекује се ангажовање логопеда и дефектолога", рекао је Савић.

Радови на објекту, површине 276 метара квадратних, почели су 1. јуна, а завршени су почетком октобра.

Објекат се састоји од дневног боравка, двије просторије за дружење, игру и вјежбање, кухиње са трпезаријом, просторије за пружање медицинског третмана, те двије велике терасе и двориште са простором за игру.

Свечаном отварању Центра присуствовали су представници швајцарске Амбасаде у БиХ, велики број грађана Модриче, представници привредног и друштвеног живота општине.

У културом дијелу свечаности учествовала су дјеца из вртића "Наша Радост", Културно-умјетничко друштво из Милошевца и дјеца са посебним потребама која похађају наставу у основним школама у Модричи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана