Марина Давидовић из Фоче најбољи студент Факултета техничких наука у Новом Саду

Радмила Ђевић
Марина Давидовић из Фоче најбољи студент Факултета техничких наука у Новом Саду

Фоча - Марина Давидовић из Фоче која је стекла звање дипломираног инжењера геодезије на Факултету техничких наука у Новом Саду проглашена је за најбољег студента генерације ове високошколске установе.

Признање двадесеттрогодишњој успјешној Фочанки, у чијем индексу су уписане само десетке, биће уручено у мају, на промоцији дипломаца. Марина је одувијек вољела математику и физику. Управо то ју је, након завршене Гимназије у Фочи, уз савјет родитеља, опредијелило да примијењене природне науке изучава на новосадском Факултету техничких наука, студијски програм Геодезија и геоматика.

За више од четири године студија на овој високошколској установи показала је изванредна знања и способности, за које тамошњи професори кажу да се ријетко срећу у данашњим временима. Марина је још један доказ да студенти из Српске бриљирају у академском свијету, и ван њених граница.

- Прије неколико дана су ме позвали са факултета и рекли су ми да сам изабрана за најбољег студента. То је за мене велика част, али и додатан мотив да се и даље бавим науком. Тренутно сам на мастер студијама такође у Новом Саду, након чега ми је жеља да упишем и докторски студиј - прича Марина.

Током школовања на првом циклусу студија учествовала је на бројним међународним такмичењима гдје је освајала значајне награде и са колегама истраживала нове научне методе.

Једно од запажених такмичења био је Интернационални митинг геодета, који се одржава једном годишње, тако је у 2014. години ишла је у Истанбул, а у Финску прошле године.

- На овом такмичењу постоје двије категорије, сликовито приказивање научног рада или постер, а друга је презентација. Окитили смо се тада првим мјестом, јер је моја група радила савремене методе премјера - прича Давидовићева.

Младог геодету, осим успјеха краси скромност, иако је доказала да техничке науке нису само за мушкарце.

- Геодезија је техничка дисциплина која се бави премјеравањем земљине површине, обрадом тих података, креирањем карата, планова и чувањем у бази, односно катастрима. Жене су можда мало у незавидном положају, али ипак се ту за њих нађе доста посла око обраде података, док мушкарци одлазе на терен - истиче Марина.

Сматра да је геодезија једна од најперспективнијих наука, јер у нашем друштву се константно нешто гради, мјери, планира и мијења, те да није тачно да се само квари.

- Да бисте били најбољи студент, не морате бити кампањац. Најважнија је организација, када је испитни рок зна се да ти дани траже константан рад, али све се може стићи. Ја се не одричем ничега, имам и хобије, а то је учење језика - каже Давидовићева која је савладала енглески језик, па сада изучава њемачки, а ужива и у кувању и другим домаћинским пословима.

Истраживачки рад

Тема за коју се Марина Давидовић нарочито везала и која ће уједно бити и њена мастер теза јесте 3Д катастар.

- То је нешто модерно, примјењиво, а у истом правцу размишљам и када је у питању докторски студиј - прича Давидовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана